Anunțul recent că miliardarul american Jeff Bezos, acționarul principal al Amazon, va investi în Altos Labs, un start up care are ca scop stoparea îmbătrânirii și învingerea procesului biologic al morții, a provocat reacții dure în presa din Occident. Un editorial al Marinei Hyde, jurnalistă la cotidianul britanic The Guardian, arată de ce acțiunile lui Bezos, precum aceasta ori cursa lui spațială, ar trebui incluse în categoria filantropiei false.

Deși vânzările companiei Amazon în Regatul Unit au crescut cu 1,89 miliarde de lire sterline în ultimul an, taxele plătite de corporația americană înființată de Bezos în 1994 au crescut cu doar 3,8 milioane de lire sterline.

Practic, prin diverse inginerii fiscale, Bezos – ca și alți mari bogați ai planetei – lasă întreaga povară a taxelor ce susțin sistemele sociale pe umerii oamenilor de rând, în vreme ce cu banii ascunși de fisc își urmărește propriile fantezii excentrice.

Mai mult decât atât, miliardarul american Bezos dorește să și pozeze într-un filantrop datorită proiectelor sale care nu au alt scop decât acela de a-i hrăni ego-ul.

Puținele proiecte reale de filantropie finanțate de Bezos, care se adresează cu adevărat problemelor cu care se confruntă oamenii de rând, sunt susținute cu sume infime față de averea și veniturile sale. Astfel, comparat cu resursele de care dispune, cele 200 milioane de lire sterline pe care le-a alocat unui fond caritabil recent creat sunt egale cu 1,30 lire sterline pe care un britanic cu salariul mediu pe economie le-ar dona pentru cauze nobile.

Bezos face ceea ce marele scriitor britanic Charles Dickens numea filantropie telescopică: aruncă banii pe proiecte megalomanice, pe care le etichetează mincinos ca filantropice, în loc să remedieze marile probleme ce i-ar sta imediat la îndemână, precum oferirea unor salarii decente muncitorilor pe care îi exploatează în compania Amazon, recunoscută pentru condițiile vitrege oferite angajaților de rând.

Societatea nu are nevoie de falși filantropi ca Bezos, ci ca bogătașii să își plătească în mod corect taxele, fără a folosi tot felul de tertipuri. Acesta este primul pas către o filantropie reală.

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu