Strateg american propune RUKUS: submarine pentru România, după modelul Australiei
Contrabalansarea expansiunii rusești în zona Mării Negre ar putea fi realizată prin livrarea de submarine americane dotate cu rachete cu rază lungă de acțiune către România, precum și prin lucrări de infrastructură care să pună în valoare Dunărea ca arteră comercială și strategică. Este opinia exprimată de strategul american Harlan Ullman, consilier principal al think-tank-ului american Atlantic Council, doctor honoris causa al Universității Naționale de Apărare „Carol I”, într-un editorial pentru United Press International.
„Dragarea Dunării până la o adâncime de circa 4 metri înseamnă că traficul și comerțul vor putea fi dublate, cu evidente implicații pozitive geo-economice, financiare și militare, care ar putea transforma Constanța în egalul Rotterdamului. Echilibrul strategic poate fi modificat de NATO dacă România ar dezvolta capabilități militare care să amenințe flota rusă a Mării Negre la ea acasă. Modalitatea cea mai convenabilă pentru atingerea acestui obiectiv este prin rachetele cu rază lungă de acțiune”, notează Ullman.
„Cel mai eficient mijloc este prin submarine purtătoare de rachete care să reprezinte o provocare pentru flota rusă a Mării Negre, care pot fi achiziționate de România în condițiile Convenției de la Montreux. … Modelul ar putea fi RUKUS. … Planul Regatului Unit, SUA și Australiei de a construi pentru Australia submarine nucleare, numit AUKUS, poate fi pus și într-un context românesc, prin analizarea opțiunii de a produce sau a cumpăra mici submarine diesel, nu nucleare, purtătoare de rachete”, a completat strategul american.
fără comentarii
Fii primul care comentează