„Nu mai merge cu mașina la muncă! Nu folosi prea multă apă când te speli! Nu mai mânca atâta carne! Plătește facturi mai mari la energie, pentru a finanța tranziția verde!

Altfel planeta va fi distrusă! Copiii noștri vor muri! Iadul pe pământ! Ultima șansă!”

Cam așa ni se spune zilnic de câțiva ani buni de la înaltele pupitre ale marilor foruri internaționale, pe diferite voci, tot mai diverse, de la copilița Greta Thunberg la marii mahări ai mapamondului, ca Joe Biden, Boris Johnson și Ursula von der Leyen. Ca în orice bun exercițiu de marketing.

În timp ce noi ne drămuim cu atenție fiecare dumicat și plănuim cu atenție fiecare kilometru, doar-doar vom reduce amprenta de carbon a activităților noastre asupra atmosferei, vocile apocalipsei climatice, adevărați lupi în blană de oaie, își mișcă fundurile dolofane spre somptuoasa conferință ONU privind schimbările climatice, de la Glasgow, în avioane private extrem de poluante, pentru ca întăriți de mâncărurile fine de acolo, cu vocea dreasă de băuturi scumpe, să se urce din nou la amvonul pierzaniei și să ne înspăimânte pentru te mai miri ce noi sacrificii.

După ce și-au făcut treaba, la loc în avioanele private, pentru întâlniri în restaurante exclusiviste, la doar 45 minute de zbor de Glasgow, cu sceptici care pun la îndoială existența schimbărilor climatice. Cel puțin așa a făcut chiar gazda conferinței, premierul britanic Boris Johnson, ce în furtunosul discurs de deschidere ne ridica părul din cap cu amenințarea că suntem în ceasul al doisprezecelea al distrugerii provocate de schimbările climatice.

Ați spune că nu putem avea așteptări prea mari de la un asemenea cap înfierbântat pro-Brexit.

Dar ce să mai zicem atunci de Ursula von der Leyen, degrabă bătătoare cu pumnul în piept când vine vorba de Green Deal-ul european care deja a început să ne usture grav la buzunare, dar care în iunie a zburat cu un avion privat de la Viena la Bratislava, pe o distanță de doar 80 km, ce putea fi străbătută cu mașina în doar o oră?

Dacă elitele politice și economice ale lumii cred că pot combate schimbările climatice punând toate costurile pe umerii omului de rând, în vreme ce ele își vor continua viața de huzur și opulență, se înșeală amarnic. Protestele violente ale Vestelor Galbene în Franța, generate de suprataxarea motorinei pentru scopul nobil al combaterii încălzirii globale, dar cu rezultatul mizerabil al pauperizării și mai crunte a celor deja săraci, nu sunt decât un mic preludiu a ceea ce va urma atunci când omenirea va înțelege pe deplin cinismul și ipocrizia mai marilor.

Pe bune că se distruge planeta? Să vă vedem întâi cum vă deplasați cu trenul între marile orașe europene pentru zecile și sutele de conferințe anuale, la care sperăm să o lăsați mai moale cu coffee break-urile, brunch-urile și mai știu eu ce alte șuete cu denumiri sofisticate. Mai ușurel și cu iahturile și casele de vacanță, evenimentele mondene sclipitoare și câte altele asemănătoare, care au scopul unic să arate cât mai cu moț sunteți voi decât noi restul.

Și da, poate atunci o să mergem cu metroul la muncă, o să facem dușuri mai scurte, o să mâncăm mai multe verdețuri, o să plătim facturi mai mari la curent.

Dacă nu, tare mă tem că înainte să se distrugă planeta din cauze naturale, nu va mai rămâne piatră pe piatră din cauza revoltei noastre împotriva ipocriziei voastre.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu