Paisprezece eurodeputați au semnat o scrisoare adresată Comisarului European pentru Promovarea Modului Nostru de Viață European, în a cărui directă responsabilitate se află maximizarea potențialului culturii și sportului, Corpul European de Solidaritate și Programele DiscoverEU, cerând aprobarea extensiei programului DiscoverEU pentru ruta feroviară Iași-Chișinău-Odesa.

Acum 3 luni, Căile Ferate din Moldova au creat un grup de lucru pentru promovarea coridorului feroviar Iași-Chișinău-Odesa. În acest scop, împreună cu organizațiile APIT și IDEP Moldova au fost organizate consultări ample la Iași, Odesa, Chișinău și Bruxelles, cu prezența fizică, hibrid și online. Mai mult, 150 de persoane vaccinate s-au deplasat cu trenul spre Iași și apoi spre Odesa, demonstrând că până și în cele mai cumplite timpuri, turismul, în special cel regional, cu trenul, este posibil.

Grupul de lucru a propus în urma consultărilor ample, extensia inițiativei #DiscoverEU între Iași-Chișinău-Odessa, prin aceasta urmând a fi creată o comunitate de 10 mii de Ambasadori DiscoverEU, prin oferirea de permise de călătorie cu trenul între Iași-Chișinău-Odesa subvenționate de UE. Pentru validarea acestui concept au fost realizate următoarele demersuri: o scrisoare co-semnată de 6 eurodeputați către Comisarul European pentru Transport (i); o scrisoare co-semnata de 11 eurodeputați către Comisarul European pentru Educaţie, Inovație, Cercetare și Tineret(ii); 4 întrebări scrise înregistrate de eurodeputați în atenția Comisiei Europene (iii); peste 70 organizații și instituții au adresat scrisori către Președintele Parlamentului European, fiind instituția care a inițiat în 2017 propriu zis #DiscoverEU în UE(iiii); pe data de 17 decembrie 14 eurodeputați au co-semnat și adresat o Scrisoare adresată Comisarului European pentru Promovarea Stilului de Viață European, cerând aprobarea extensiei #DiscoverEU (iiiii).

Conform conceptului propus, inițiativa ar trebui să fie disponibilă în perioada februarie – decembrie 2022.

Emblematica inițiativă europeană DiscoverEU și-a demonstrat eficiența în UE, astfel încât pentru 2022 au fost aprobate 60000 de permise gratuite de călătorie pentru tineri, un număr similar celor din ultimii patru ani. Folosirea acestor permise și pe ruta Iași-Chișinău-Odesa ar stimula semnificativ coridorul feroviar ce unește aceste orașe importante din România, Republica Moldova și Ucraina.

Lansarea cu succes pe 12 decembrie a rutei feroviare regulate Chișinău-București, care trece și prin Iași, s-a dovedit un succes. Acest succes s-a datorat și fericitei coincidențe reprezentate de lansarea piesei „Trenulețul” de către formația Zdob și Zdub împreună cu Frații Advahov, interpretată în premieră pe peronul Gării Feroviare Centrale chiar atunci când primul tren de la ruta nou-(re)lansată pornea spre București.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu