Putin este în doliu, tocmai a făcut parastasul de 30 ani al URSS și dorește neapărat să „învie mortul”, dar cum acest lucru nu se poate, a ajuns la o criză a credibilității de putere a Rusiei pe plan extern. La aceasta criză, se adaugă „rebeliunea fratelui mai mic”, Kievul, care nu mai vrea în euroasiatismul rusesc, ci în euroatlantismul occidental. E un atac de lezmajestate, o frondă directa și personală, iar „rebelul” trebuie pedepsit. Inițial, a fost luată Crimeea, ulterior semi-ocupat Donbasul, dar degeaba, Kievul tot în Occident se visează, în UE și în NATO. Așa ceva nu este permis din perspectiva Rusiei, care consideră acțiunea o repetare a planului Barbarossa, atunci când Kievul a fost ocupat imediat și Moscova era direct amenințată.

In acest sens, Putin a mobilizat din nou trupe la granița cu Ucraina, a lansat semnale agresive și a supralicitat propria sa poziție prin cererile aberante și nerealiste adresate SUA, prin care NATO să nu mai existe de facto, iar aliații estici, care au aderat începând cu anii 1990, să fie total descoperiți, și orice exercițiu militar aliat în regiune să se desfășoare în funcție de veto-ul Moscovei. Dacă SUA nu acceptă acești termeni sau alții, negociați de comun acord, atunci Putin amenință că va invada Ucraina și ar putea ajunge la Delta Dunării.

SUA nu poate accepta pentru că își riscă propria credibilitate în relația sa cu „flancul estic” al Alianței, de la Baltica până la Marea Neagră.

Napoleon spunea că atunci când un inamic greșește, să-l lăsăm să greșească și să nu-l deranjăm. În cazul de față, Putin este liber sa invadeze Ucraina, să ajungă la Kiev prin Belarus și să fim vecini, din nou, cu Rusia la Chilia și chiar pe Prut, prin ocuparea Chișinăului. Însă Rusia nu are puterea necesară, economică și militară, pentru un astfel de plan, deoarece imediat după aceea ar fi instalate sancțiuni pe orice bun / serviciu rusesc, iar SUA/NATO îi vor înarma pe ucrainieni și-i vor antrena în lupte de gherilă, exact ca în Afganistan în anii ‘80. În același timp, rușii vor simti din plin toate sancțiunile, rublele vor ajunge hârtii fără valoare, iar oamenii vor ieși în strada și-i vor vâna pe toti oligarhii lui Putin și pe toți ofițerii cheie din armată și FSB / GRU / etc.; efectiv, vom revedea o nouă revoluție rusă și un posibil război civil, care va duce către o disoluție și dispariție a Rusiei actuale, iar Turcia ar veni să umple acest vid, din Caucaz până-n Xinjiang.

Concluzie: Putin joacă la „ruleta rusească”, iar SUA ar trebui „to call his bluff”; la Geneva va pierde cine clipește primul, iar Washingtonul are nevoie să-și mențină credibilitatea mai mult decât oricine, deoarece operăm cu vase comunicante, interne și externe.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu