Problema sistemică a economiei mondiale: pierderea ultimului dram de bun simț
Precaritatea calității clasei politice se răsfrânge asupra instituțiilor esențiale vieții (economice) care are ar trebui să fie bastionul meritocrației, precum băncile centrale.
M-am trezit marți cu știrea că vice-președintele Federal Reserve. dl. Richard Clarida, a fost nevoit să demisioneze în mijlocul unui scandal privind tranzacționarea unor instrumente financiare.
Aflăm că domnul a recurs la „insider trading” – speculații pe baza informațiilor confidențiale (păcatul capital al oricărei economii capitaliste). Practic, cu câteva zile înaintea unui anunț al băncii centrale a SUA privind o posibilă majorare a dobânzilor, acesta a lichidat portofoliul de obligațiuni și a cumpărat acțiuni. Pe la începutul anilor 2000, când asigurările de viață erau la început în România, agenții unei importante firme din domeniu își mutau portofoliile vineri seara între diferite tipuri de fonduri imediat ce se închidea sesiunea pieței de capital, fiind capabili să calculeze valoarea portofoliului. De abia a doua zi, restul clienților neavizați puteau să ia o decizie similară.
Practic, după aruncarea zarurilor, dl. Clarida, precum stimabilii agenți din România anilor 2000, profita de informații confidențiale pentru a se așeza fără riscuri în grupa premianților. Basic si rușinos.
Problema este că dl. Clarida, spre deosebire de agenții români, ia decizii care influențează trilioane de USD și, în final, într-un fel calitatea vieților tuturor muritorilor implicați în economia mondială.
În luna septembrie, alți doi membri de top ai Federal Reserve, Robert Kaplan, guvernatorul Federal Reserve Bank din Dallas, și Eric S. Rosengren, guvernatorul Federal Reserve Bank din Boston, au demisionat din același motiv. Cu toții au motivat că mișcările ar fi fost „echilibrări ale portofoliilor planificate anterior”.
De fapt cu toții au încălcat reguli de bază în cel mai josnic mod cu putință.
Concluzia șefului Fed? Acesta a afirmat în mod neironic: „Contribuțiile lui Richard Clarida la dezbaterile privind politica monetară … vor avea un impact pe termen lung în aria băncilor centrale”.
Dă-le, Doamne, bun simț!
fără comentarii
Fii primul care comentează