Șeful Statului Major General al Forțelor Navale din Germania, vice-amiralul Kay-Achim Schönbach, a demisionat luni după ce a declarat în week-end că temerile privind o invazie rusă a Ucrainei sunt exagerate și a sugerat că, devreme ce Crimeea „nu se va mai întoarce niciodată” sub autoritatea Kievului, Occidentul ar trebui să concilieze și să coopereze cu Rusia pentru a îngrădi ascensiunea Chinei.

În cadrul unei conferințe organizate sâmbătă la New Delhi, Schönbach a mai subliniat că „ceea ce își dorește de fapt Putin” prin tensionarea situației din Ucraina este „mai mult respect”.

Declarațiile vice-amiralului german a stârnit proteste diplomatice energice din partea Kievului și infirmarea de către Ministerul german al apărării că poziția exprimată de acesta este împărtășită de statul german. Schönbach și-a anunțat demisia în cursul zilei de luni.

Germania este una dintre țările occidentale cel mai puțin dispuse de a confrunta Moscova în scopul prevenirii sau pedepsirii unei invazii rusești a Ucrainei. Berlinul a împiedicat transferul de armament german către Ucraina intenționat de Estonia, sub motivul că livrările de echipament militar către Kiev nu fac decât să conducă la escaladarea situației de securitate din estul Europei. De asemenea, autoritățile germane nu s-au grăbit să autorizeze survolul avioanelor militare britanice, ce transportau armament către Ucraina, la ale cărei granițe Rusia a masat peste 100.000 de militari. De asemenea, Germania a refuzat inițial să includă suprimarea punerii în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2 pe lista posibilelor sancțiuni în cazul unei invazii ruse a Ucrainei.

Sursa: Politico

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu