După încă trei săptămâni de luptă, tot teritoriul Ucrainei este supus. Herson, Nikolaev, Odesa, ocupate. Kievul, Harkovul, Mariupolul, pe coasta Mării Azov, Lvovul, la poalele Carpaților, au fost rase la pământ. Armata ucraineană a fost destructurată. 150.000 de soldați ruși sunt dislocați în întreaga Ucraină pentru a se asigura că țara va merge înainte pe cursul denazificării și demilitarizării totale, sub conducerea docilă a lui Victor Ianukovici. Victorie pentru Rusia!

Și totuși, din când în când, două-trei BTR-uri și două-trei camioane sunt distruse de guerilele banderoviților. Pe ciracii lui Ianukovici nu îi ascultă nimeni dincolo de mormanul de moloz de unde trimite ordine în țară. Zecile de miliarde de ruble destinate refacerii infrastructurii distruse în război de-abia ajung pentru reconstrucția câtorva poduri și drumuri. Civilii ucraineni se plâng de foame, de boli, de lipsa curentului. Nu sunt în stare să muncească și să repună economia în mers. Nici execuțiile capilor lor nu mai folosesc la nimic.

Chiar și soldații ruși se plâng de foame. Blestemații de banderoviți distrug sistematic convoaiele cu alimente aduse din Rusia, luate de la gura mujicilor care tot mai des crâcnesc față de lipsuri! Și de-ar fi numai ei! Dar și Moscova și Petersburgul fierb… Plâng după Facebook, Twitter, Instagram, după iphone-uri, după mașinile Occidentului, după vacanțele în Europa și în Turcia și parcă nici nu le pasă că lumea rusă s-a reîntregit în sfârșit.

Peskov, Narîșkin, Șoigu, Mișustin, Medvedev se uită ciudat. La fel și oligarhii. Par a nu fi prea încântați cu vilele lor din Rusia.

China oferă ajutor atât cum poate, așa cum a promis Xi. Dar are pretenții tot mai mari.

În Vest, toate ușile sunt închise. Sancțiunile rămân pe loc. Ba chiar se întăresc, pe măsură ce apar noi informații despre cum a fost denazificată Ucraina și încep să își ia petrolul și gazele tot mai mult din alte părți.

Poate că era mai bine ca Rusia să se oprească la Nipru și la Kiev. Dar atunci Ucraina de Vest, reconstruită de americani și de europeni, ar fi fost Germania Federală ori Coreea de Sud, iar Ucraina de Est ar fi fost RDG ori Coreea de Nord. Înșiși mujicii înfometați din Rusia ar fi ars de dorința de a trăi ca în Ucraina nazistă a Occidentului.

***

Mă întreb dacă pe Vladimir Putin îl muncesc zilele acestea astfel de gânduri. Probabil că nu, având în vedere că nebunia pe care a declanșat-o în Ucraina continuă. Dar ar trebui.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

1 comentariu

  1. […] Articol apărut pe EuroPunkt. […]

Lasă un comentariu