Susținătorii Rusiei, mulți dintre ei pur și simplu idioți (oameni care repetă lucruri fără să înțeleagă nimic), compară ce fac rușii în Ucraina cu ce au făcut americanii în Afganistan sau în Irak. Rezultatul acestor confruntări – în sensul că americanii au luat bătaie și s-au retras, iar rușii se îndreaptă spre același deznodământ – este adevărat, dar ei nu la asta se referă. Vor să ne spună că nu doar Rusia invadează țări suverane, ci și americanii!

Dar diferențele sunt numeroase, una în special flagrantă. Cum ar fi fost să intre americanii în Afganistan și după DOUĂ LUNI de lupte în care să piardă vreo 15 mii de soldați (dintre care o mulțime de generali) să se dea marea veste de glorie și superioritate militară și morală, cum că au cucerit un singur oraș major, de exemplu Kandaharul… dar nu în întregime? Cum ar fi fost ca după intrarea americanilor în Irak să se întâmple ceva asemănător, mai precis după două luni de război și 15.000 de morți, americanii să nu fi cucerit nici măcar întreg orașul Basra?

Ce-i drept, nici Afganistanul și nici Irakul nu aveau armamentul pe care îl au ucrainienii acum, mai ales că Ucraina este susținută de mai multe țări NATO care îi furnizează gratis armament. Dar nu acesta este motivul principal pentru care rușii nu se pot compara cu americanii, nici la propriu nici la figurat și evident nici la rezultate. Motivul eșecului rușilor în Ucraina stă în faptul că ucrainenii s-au luptat și se luptă pentru o cauză adevărată. Irakienii și afganii nu au făcut-o! Ucrainenii sunt convinși că au un guvern și un regim politic care îi reprezintă, o identitate ce trebuie apărată. În schimb, irakienii nu prea s-au încumetat să-și riște viața pentru Saddam. Asemenea, prea puțini afgani au gândit că merită să-și riște viața pentru talibani. Și irakienii și afganii s-au gândit, probabil, că „americanii n-or fi ok, dar nici pentru ăilalți nu merită să murim.” Ucrainenii au gândit altfel: „rușii clar nu sunt ok, dar merită să mă lupt și să mor pentru țara mea, casa mea și familia mea.” Spre deosebire de irakieni și afgani, ucrainenii nu s-au gândit că se luptă pentru un individ și acoliții lui (de exemplu Saddam) sau pentru un grup restrâns de oameni (talibani). Ucrainenii au considerat că se luptă pentru ei înșiși.

Cam asta este diferența majoră între aceste situații. Americanii au invadat niște țări conduse de regimuri care nu reprezentau deloc populația, iar rușii au invadat o țară condusă de un regim reprezentativ. Americanii au greșit, au adus haos, moarte și distrugere în Afganistan și Irak, și terorism în restul lumii. Dar totuși au cucerit în câteva zile și Afganistanul și Irakul în întregime, nu un singur oraș. În cele din urmă, americanii au pierdut pentru că au fost proști și au crezut că pot impune democrație în niște țări care nu erau pregătite pentru așa ceva. Rușii pierd deoarece au crezut că pot impune un regim marionetă într-o țară care a reușit să ajungă la un sistem oarecum democratic, deși nu prea funcțional.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu