Comisia Europeană va elimina treptat Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul COVID-19, adoptat în martie 2020, care le permite statelor membre să remedieze perturbările grave ale economiei ca urmare a pandemiei. Cadrul temporar privind ajutoarele de stat acordate în contextul pandemiei de COVID-19 nu va fi prelungit după data de expirare actuală, 30 iunie 2022, în cazul majorității instrumentelor puse la dispoziție.

Covid ajutor de stat

Planul existent de eliminare treptată și de tranziție nu se va modifica, inclusiv posibilitatea ca statele membre să furnizeze măsuri specifice de sprijin pentru investiții și solvabilitate până la 31 decembrie 2022 și, respectiv, 31 decembrie 2023, astfel cum s-a anunțat deja în luna noiembrie a anului trecut.

Statele membre pot utiliza toate elementele Cadrului temporar până la 30 iunie 2022. După această dată, ele pot converti în continuare împrumuturile în ajutor limitat sub formă de subvenții directe, aplicând condițiile prevăzute în Cadrul temporar și dacă se prevede astfel în schemele lor naționale. O astfel de conversie poate fi utilizată în condiții stricte pentru a anula credite sau părți ale acestora în beneficiul debitorilor care nu sunt în măsură să ramburseze împrumuturile.

De asemenea, statele membre pot să instituie scheme care să permită restructurarea împrumuturilor, de exemplu prelungirea duratei acestora sau reducerea ratelor dobânzii aplicabile, în anumite limite. În plus, sprijinul pentru investiții în vederea unei redresări durabile va putea fi acordat până la 31 decembrie 2022, iar sprijinul pentru solvabilitate – până la 31 decembrie 2023.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu