Raportul „Seceta în Europa – iulie 2022”, care prezintă o evaluare a situației privind seceta din Europa, arată că o parte îngrijorătoare a teritoriului european este, în prezent, expusă secetei la niveluri de avertizare (46 % din UE) și de alertă (11 % din UE), asociate cu un deficit de umiditate a solului care cauzează stres plantelor. Raportul publicat luni de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei atrage atenția că Franța, România, Spania, Portugalia și Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randamentului culturilor.

Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficiența apei disponibile a condus la mai multe restricții de utilizare în municipalități. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat și în Franța.

Centrul Comun de Cercetare furnizează informații în timp real privind seceta prin intermediul Observatoarelor european și global ale secetei (EDO și GDO), care fac parte din serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență (CEMS).

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu