Miniştrii de finanţe din țările G7 au convenit vineri printr-o declarație comună să determine implementarea unui plafon al preţurilor produselor petroliere şi al ţiţeiului rusesc, cu scopul de a „reduce veniturile Rusiei din vânzarea de petrol” și de a diminua finanțarea pentru agresiunea rusă din Ucraina.

Planul statelor G7 se bazează pe crearea unei coaliții cât mai largi de state care să nu accepte produsele petroliere rusești decât la prețul plafonat, precum și pe faptul că 95% dintre asigurările marilor tancuri petroliere se încheie pe piața din Londra.

„Vom limita capacitatea lui Putin de a-și finanța războiul din exporturile de petrol prin interzicerea unor servicii precum cele de asigurări și de finanțare către vasele care vor transporta petrol rusesc cu un preț deasupra plafonului stabilit”, a explicat Nadhim Zahawi, cancelarul britanic al Exchequer-ului, echivalent ministrului de finanțe în statele europene.

„G7 va reduce semnificativ principala sursă de finanțare a Rusiei pentru războiul ei ilegal, în timp ce va menține alimentate piețele mondiale de energie cu petrol rusesc la preț redus”, a declarat și Janet Yellen, secretarul american al trezoriei, funcție de asemenea echivalentă celei de ministru de finanțe.

În ciuda sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, creșterea prețurilor la țiței și produse petroliere au făcut ca Moscova să încaseze până în prezent, în acest an, cu peste 700 milioane de dolari mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Rusia a precizat că va stopa livrările de petrol către orice stat care va dori să achiziționeze produsele sale petroliere la prețul plafonat stabilit de G7 și coaliția ce li se va alătura.

Sursa: Politico, Digi 24

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu