Comisia Europeană a trecut joi la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind transpunerea integrală în legislația națională a directivei privind avertizorii de integritate (Directiva 2019/1937) împotriva Belgiei, Austriei, României și Sloveniei.

Termenul-limită pentru transpunerea directivei de către statele membre a fost 17 decembrie 2021.

În ianuarie 2022, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere unui număr de 24 de state membre pentru că nu au transpus directiva și nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere până la termenul-limită necesar.

În iulie 2022, Comisia a trimis avize motivate unui număr de 15 state membre care nu comunicaseră încă transpunerea integrală.

Comisia a decis joi să trimită avize motivate și acestor patru state membre, care nu au notificat încă integral măsurile de transpunere.

Statele respective au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde. În cazul unor răspunsuri nesatisfăcătoare, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Camera Deputaților din România a adoptat în iunie legea avertizorilor de integritate, susținând că prin aceasta transpune directiva UE din 2021.

Legea, necesară și pentru deblocarea banilor din PNRR, nu respectă însă recomandările europene și limitează în fapt drepturile avertizorilor de integritate. În Parlamentul României, legea a suferit modificări majore față de proiectul inițial al Ministerului Justiției, care fusese agreat cu Comisia Europeană.

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu