Președintele Klaus Iohannis a arătat că România va relua încercările de aderare la spațiul Schengen în 2023 printr-o abordare exclusiv diplomatică, într-o conferință de presă susținută miercuri înaintea ultimului Consiliu European al anului. Președintele a precizat că va ridica subiectul aderării României în cadrul reuniunii de joi a șefilor de stat și de guvern, dar că Bucureștiul nu are cum obține o schimbare de ultimă oră în privința integrării în acest spațiu de liberă circulație.

Iohannis a explicat că singurul curs posibil pentru a obține aderarea în Schengen este reluarea eforturilor diplomatice și nicidecum boicotarea economică a Austriei.

„Acest subiect nu poate fi tratat decât cu diplomație. Orice altceva este exclus … Nu va exista, atenție, nu va exista un boicot la adresa Austriei”, a subliniat președintele României.

El a explicat de asemenea că nu ne putem aștepta la o perspectivă oficială de aderare din partea Consiliului European de joi, având în vedere că „Austria și Olanda nu și-au schimbat poziția într-o săptămână”.

Concluzia lui Iohannis a fost una sumbră, pecetluind înfrângerea usturătoare a României în încercarea ei de a intra în Schengen în 2022 și perspectiva deloc clară pentru 2023: „Vă rog să nu aveți așteptări [față de Consiliul European de joi – n.r.], o aderare e posibilă în 2023.”

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu