Activiștii de mediu care blocau demolarea satului Lützerath, în vederea extinderii minei de lignit Garzweiler, au fost îndepărtați violent de poliția germană în week-end. Aproape 20 protestatari au fost internați la spital, iar circa 70 de polițiști au suferit leziuni în urma operațiunilor în care satul a fost evacuat complet. Printre cei îndepărtați s-a numărat și activista suedeză Greta Thunberg, care a ținut discursuri în care a condamnat atitudinea „rușinoasă” a autorităților germane în chestiunea exploatării cărbunelui.

35.000 de protestatari, potrivit acestora, sau 15.000, după datele poliției, au protestat sâmbătă în satul Lützerath din landul Renania de Nord – Westphalia, pentru a împiedica demolarea sa și extinderea minei de lignit Garzweiler, controlată de compania RWE. Dintre aceștia, circa 300 ocupaseră zona, construindu-și locuințe de lemn, în copaci sau chiar în tuneluri subterane.

Operațiunea poliției de dispersare a protestatarilor, începută miercuri, a degenerat în confruntări violente sâmbătă. În cele din urmă, forțele de ordine germane au declarat că operațiunea s-a încheiat cu succes.

Satul Lützerath, pe care ultimul său locuitor l-a părăsit anul trecut, urmează a fi demolat pentru extinderea unei importante mine de lignit în nord-vestul Germaniei. Este ultimul sat ce urmează a fi șters de pe fața pământului în Germania pentru exploatarea cărbunelui. Din 2030 Berlinul va renunța complet la folosirea acestui combustibil pentru producerea de energie, un termen devansat cu opt ani, față de 2038, cum se planificase inițial.

Sursa: BBC, Politico

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu