Comisia Europeană a aprobat luni, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o modificare a hărții privind acordarea de ajutoare regionale pentru România în perioada 1 ianuarie 2022-31 decembrie 2027.

La 20 decembrie 2021, Comisia a aprobat harta ajutoarelor regionale pentru România aferente perioadei 2022-2027. La 2 decembrie 2022, Comisia a aprobat Planul teritorial pentru o tranziție justă al României, care identifică teritoriile eligibile pentru sprijin din Fondul pentru o tranziție justă. Teritoriile sunt situate în regiuni eligibile pentru ajutoare în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone „a”), care permite acordarea de ajutoare pentru sprijinirea regiunilor celor mai defavorizate.

Pentru a aborda mai bine disparitățile regionale, modificarea hărții ajutoarelor regionale pentru România, aprobată luni, permite stabilirea unor cuantumuri maxime mai mari ale ajutoarelor în aceste teritorii. Cuantumurile maxime ale ajutorului vor crește după cum urmează:

(i) de la 40 % la 50 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Centru și Vest;

(ii) de la 60 % la 70 % din costurile de investiții eligibile în anumite părți ale regiunilor Sud-Est, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu