Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, va folosi date ale Băncii Mondiale pentru a arăta că dacă economia britanică va evolua ca în prezent, produsul intern brut pe cap de locuitor în Marea Britanie va fi mai mic decât cel din Polonia în 2035, și decât cel din România, în anii 2040.  Starmer va discuta despre aceste lucruri luni în cadrul unei dezbateri politice la Londra în care va prezenta programul electoral al formațiunii sale.

Actualmente, sondajele de opinie arată că Starmer conduce în cursa pentru a deveni viitorul prim-ministru al Regatului Unit, în urma alegerilor parlamentare programate pentru toamna lui 2024.

Potrivit unor extrase din discursul pe care îl va susține luni, făcute publice în avans de Partidul Laburist, Starmer va arăta că „poporul britanic rămâne în urmă, în timp ce vecinii noștri europeni devin mai bogați, atât în est, precum și în țări precum Franța și Germania”.

„Nu mă simt confortabil cu așa ceva. Nu sunt confortabil cu o traiectorie care va face în curând ca Marea Britanie să fie depășită de Polonia, nici nu sunt pregătit să accept consecințele unui asemenea eșec”, printre care eventuala migrație a tinerilor britanici în „Lyon, München sau Varșovia”, urmează să mai declare Starmer.

Unii economiști britanici au arătat că dacă rata de creștere a PIB/cap de locuitor în Marea Britanie se menține la o medie de 0,6%/an, ca în ultimii cincisprezece ani, față de 3,6% în Polonia, cea din urmă o va depăși pe cea dintâi în 2035. În mod similar, chiar și România, cu o rată anuală de creștere de 3,8%, ar amenința să depășească Marea Britanie la acest parametru în decada 2040-2049.

Deși, evident, șansele ca acest scenariu să se petreacă întocmai sunt reduse, iar alți parametri trebuie luați în calcul de asemenea, presa din Albion a evocat deja ironic posibilitatea ca în viitor Varșovia să fie invadată de instalatori britanici.

Surse: The Spectator, Sky News, Politico

Sursa foto: Facebook/Keir Starmer

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu