Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat luni că este probabil ca țara lui să adere la NATO mai târziu decât Finlanda din cauza opoziției Turciei, care acuză Suedia că ar adăposti pe teritoriul său teroriști kurzi.

„Nu este exclus ca aderarea Suediei și Finlandei să fie ratificată în etape diferite”, a precizat Kristersson într-o conferință de presă, într-o declarație transmisă de postul național suedez de televiziune SVT, citat de Politico.

Kristersson a subliniat că probabilitatea decuplării celor două state nordice din procesul de aderare la NATO, declanșat anul trecut ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, „a crescut” în ultimele săptămâni.

„Nu se pune problema dacă Suedia devine membru NATO, ci când devine Suedia membru NATO”, a dat însă asigurări premierul suedez.

Toți membrii alianței nord-atlantice au ratificat rapid cererile de aderare înaintate de Stockholm și Helsinki, cu excepția Ungariei și Turciei. În cazul Suediei, principala opoziție vine din partea guvernului de la Ankara. Deși guvernul suedez a făcut unele concesii Turciei în privința azilului oferit mai multor cetățeni turci de etnie kurdă, Ankara reclamă refuzul Stockholmului față de extrădarea unora dintre aceștia ca motiv care împiedică ratificarea aderării.

Poziția Turciei a devenit încă și mai intransigentă după ce un membru al extremei dreapta cu dublă cetățenie daneză și suedeză a incendiat câte un exemplar al Coranului în Copenhaga, dar și în Stockholm, în fața ambasadei turce, în semn de protest față tergiversarea ratificării de către parlamentul de la Ankara.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu