Probleme pentru aderarea României la Schengen? În Spania vor avea loc alegeri anticipate
Premierul Spaniei, socialistul Pedro Sánchez, a anunțat luni că va declanșa procedura pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate în această vară, cu circa jumătate de an mai devreme față de terminarea mandatului său, după ce partidul pe care îl conduce a înregistrat o înfrângere istorică în localele de duminică. Alegerile anticipate vor avea loc pe 23 iulie, la doar trei săptămâni după ce Spania va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de care se leagă speranțele României pentru aderarea la spațiul de liberă circulație Schengen.
În scrutinul de duminică, socialiștii spanioli, precum și partidele stângii radicale Podemos și Sumar, au înregistrat scoruri extrem de mici, Partidul Popular, de centru dreapta, câștigând în majoritatea marilor orașe și regiuni din Spania, inclusiv în Sevilla, unul dintre bastioanele tradiționale ale stângii.
Prin anunțul său fulgerător de luni, Sánchez speră că va fi capabil să inverseze tendința electorală ce favorizează acum dreapta spaniolă și să recupereze până în vară ecartul de 6 procente înregistrat în sondajele de opinie între Partidul Popular, situat pe primul loc în preferințele cetățenilor, și Partidul Socialist. Potrivit publicației online Politico, Sánchez mizează în primul rând pe faptul că pentru a forma majorități în consiliile locale și regionale, popularii vor fi nevoiți să încheie alianțe cu partidul extremist de dreapta Vox, ceea ce are potențialul de a reactiva electoratul de stânga.
Evoluțiile recente de politică internă din Spania prezintă o deosebită importanță pentru România, care speră că președinția spaniolă a Consiliului UE din a doua jumătate a acestui an va aduce din nou pe agenda europeană dosarul aderării Bucureștiului la Schengen și va depune eforturi consistente pentru a convinge Austria să își reducă veto-ul.
Dacă actuala coaliție de stânga de la Madrid susține ferm aspirațiile României, o eventuală coaliție de guvernare de dreapta în care Partidul Popular ar fi secondat de extremiștii de la Vox, pronunțat anti-imigraționiști, ar diminua semnificativ șansele României de a obține un sprijin consistent în chestiunea aderării la Schengen. De asemenea, scenariul unei pronunțate instabilități politice în urma unei aritmetici electorale care ar împiedica formarea unui guvern ar fi unul negativ pentru România, Madridul fiind în imposibilitatea de a se concentra asupra dosarului extinderii zonei Schengen.
O victorie neașteptată a unei reînnoite coaliții de stânga conduse de Partidul Socialist al premierului Sánchez ar reprezenta cel mai bun scenariu pentru România. Chiar și așa, cel puțin o lună din președinția spaniolă a Consiliului UE va fi pierdută cu campania electorală internă.
Notă. Acest articol a fost modificat pentru a reflecta corect faptul că Spania va deține președinția rotativă a Consiliului UE, nu a Consiliului European.
Sursa foto: gov.ro
fără comentarii
Fii primul care comentează