Tot mai mulți oameni politici din Italia au criticat politica susținută de creștere a dobânzii de referință practicată de Banca Centrală Europeană. Astfel, anunțul făcut marți de Christine Lagarde, șefa BCE, că dobânda de referință la euro va crește inclusiv în iulie, de la recordul de 3,5% din prezent, a stârnit puternice reacții nefavorabile la Roma, unde există temeri că lupta împotriva inflației va arunca economia italiană slăbită în recesiune și va alimenta o criză economică.

Prim-ministra Italiei, Giorgia Meloni, a susținut miercuri în fața legislativului că deși inflația este un pericol important și o „teribilă taxă ascunsă”, politica BCE de a o combate prin creșteri succesive ale dobânzii de referință ridică provocări tot mai mari la adresa economiei europene.

„Rețeta simplistă de creștere a dobânzii adoptată de BCE nu pare a fi cea mai corectă cale. … Nu se poate să nu observăm riscul ca această creștere constantă a dobânzii să fie un leac mai nociv decât boala”, a precizat Meloni.

În mod similar, vice-prim-ministrul italian Matteo Salvini a anunțat că va cere clarificări de la reprezentantul Italiei la BCE, adăugând: „Are Lagarde un credit cu rată variabilă? Știți cât de mult cresc plățile la credite? Cine beneficiază de aceste decizii absurde?”

Și ministrul italian de externe, Antonio Tajani, s-a arătat dezamăgit de anunțul de marți al lui Lagarde,

„Nu cred că a continua creșterea dobânzii de referință ne duce în direcția creșterii economice”, a spus fostul președinte al Parlamentului European.

Sursa: Politico

 

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu