Munițiile cu dispersie pentru Ucraina: de la naivitate, la propagandă
S-au găsit imediat idioții utili, antioccidentalii cu ochelari de cal, hipsterii activismului pentru pace și conservele Rusiei de pretutindeni să vocifereze împotriva deciziei Statelor Unite ale Americii de a furniza muniții cu dispersie Ucrainei.
„Sunt arme interzise!”; „Nenorocesc pe viitor civilii din cauza submunițiilor neexplodate!”; „Ce ipocriți americanii! Îi critică pe ruși că le folosesc, dar și ei le oferă ucrainenilor!”
Variațiuni pe această temă le găsești zilele acestea oriunde, în media, în social media, în discuțiile de pe stradă.
Nu poți decât să te îngrozești cum logica elementară poate fi contorsionată grosolan pentru a valida toate preconcepțiile și umorile preexistente ale unora.
Da, peste 100 de state de pe mapamond (majoritatea fiind state occidentale, dar nu SUA, Ucraina ori Rusia) au semnat în 2008 o convenție prin care se angajează să nu folosească acest tip de arme pentru că o parte dintre submuniții nu explodează și ele rămân pentru decenii întregi adevărate mine antipersonal, greu de depistat și de îndepărtat însă prin acțiuni tipice de deminare, deci un pericol grav pentru civili.
Statele semnatare se obligă să nu folosească asemenea muniții indiferent de situație (art. 1, alin. 1).
Practic însă convenția vizează în principal cazul frecvent al atacatorului care, pentru a învinge rezistența asimetrică a unui adversar mai slab, ar fi tentat să folosească arme de mare putere care să elimine sâcâitoarea împotrivire și să „infesteze” teritoriul inamic cu exploziv nedetonat pentru decenii întregi. Este practic cazul Rusiei care a atacat Ucraina.
Nu este nicidecum cazul dificil de întrevăzut și greu de întâlnit în practică al unui stat mai slab care reușește totuși să găsească puterea armată convențională să împingă înapoi agresorul care îi ocupase teritoriul într-o fază inițială a operațiilor.
Din punct de vedere moral, Ucraina are tot dreptul să folosească orice arme de care dispune pentru a respinge agresiunea neprovocată și criminală a Rusiei, care a produs, produce și va produce în continuare mult mai multe victime civile decât orice proiectile cu dispersie pe care le vor folosi forțele armate ucrainene în teatrul de operații.
Fără îndoială, decizia este una grea, și pentru Ucraina, și pentru SUA.
Pentru Ucraina, întrucât în cazul favorabil în care va reuși să elibereze teritoriile vizate, își va supune proprii civili unui risc suplimentar.
Pentru SUA, deoarece oferă posibilitatea categoriilor enunțate la începutul articolului să trâmbițeze, nedrept, egalitatea în imoralitate între Washington și Moscova.
Decizia este totuși necesară.
Astfel de muniții sunt excelente pentru înfrângerea rezistenței inamicului care se apără cu ajutorul tranșeelor și câmpurilor de mine. De asemenea, ele aduc o economie însemnată în privința obuzelor de artilerie folosite, unde deja Ucraina se confruntă cu o penurie ce demonstrează cât de mare este incapacitatea militară a aliaților europeni ai SUA. Ambele considerente valorează mult în contextul dificultăților cu care se confruntă în prezent contraofensiva ucraineană.
Rezultatele negative ale deciziei pot fi de asemenea mult reduse.
Ucraina a elaborat deja cinci principii de folosire care să asigure că zonele unde vor fi folosite munițiile de acest tip vor fi limitate, vor fi foarte bine marcate și vor putea fi supuse ulterior unui eventual succes unui proces de înlăturare a submunițiilor neexplodate. Normal, este în interesul statului ucrainean să elimine pe cât posibil consecințele nefaste asupra propriilor cetățeni ale folosirii munițiilor cu dispersie.
De asemenea, diferența între obuzele rusești și cele americane care vor fi furnizate Ucrainei este colosală. Dacă în cazul primelor, folosite copios deja de armata rusă, procentul submunițiilor neexplodate ajunge și până la 40%, în cazul celor americane el ajunge abia până la 2,35%.
Așa că cele patru categorii enumerate în prima propoziție a acestui articol ar trebui mai degrabă să își îndrepte mânia asupra Rusiei, singura responsabilă pentru situația umanitară dezastruoasă din Ucraina. Sau măcar să tacă.
fără comentarii
Fii primul care comentează