Numărul pompierilor din Uniunea Europeană a scăzut în 2022 la 360000, cu 2800 mai puțini față de 2021, în contextul în care statele UE se confruntă tot mai des cu dezastre naturale majore, în special incendii de pădure și vegetație uscată, ca urmare a schimbărilor climatice. Potrivit datelor Eurostat, România se află în topul statelor în care s-au înregistrat reduceri, cu 4250 de posturi restrânse, fiind devansată doar de Franța cu 5400, și urmată la mare distanță de Portugalia, cu 2907.

Alte țări unde s-au înregistrat reduceri semnificative sunt Slovacia, Bulgaria și Belgia.

Există însă și țări unde numărul pompierilor a crescut, precum Spania, cu 617 noi posturi, și Italia, cu 546.

„Reducerea numărului de pompieri în mijlocul unei crize climatice este o rețetă a dezastrului”, a subliniat într-o declarație publicată miercuri Esther Lynch, secretară generală a Confederației Sindicatelor Europene, citată de Politico.

„Riscul crescut de incendii, cauzat de schimbările climatice a fost clar vizibil pentru toată lumea în această vară și trebuie să ne asigurăm că serviciile de pompieri au personalul și resursele de care au nevoie pentru a-și îndeplini responsabilitățile în salvarea de vieți omenești”, a mai adăugat ea în apelul său către guverne de a mări investițiile în unitățile de pompieri.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu