Comisia Europeană a adoptat luni o serie de măsuri care restricționează microplasticele adăugate în mod intenționat în produse în temeiul legislației REACH a UE privind substanțele chimice. Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice.

Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare și de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenționat și care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări și perioade de tranziție pentru ca părțile afectate să se adapteze la noile norme.

Restricția adoptată utilizează o definiție largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile și rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenționat care provin de la un număr cât mai mare de produse. Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricției sunt:

  • materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu);
  • produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obținerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice;
  • detergenții, emolienții pentru țesături, sclipiciul, îngrășămintele, produsele de protecție a plantelor, jucăriile, medicamentele și dispozitivele medicale, pentru a numi doar câteva.

Produsele utilizate în siturile industriale sau care nu eliberează microplastice în timpul utilizării fac obiectul unei derogări de la interdicția de vânzare, dar producătorii acestora vor trebui să furnizeze instrucțiuni cu privire la modul de utilizare și de eliminare a produsului pentru a preveni emisiile de microplastice.

Primele măsuri, de exemplu interzicerea sclipiciului în vrac și a microbilelor, vor începe să se aplice atunci când restricția va intra în vigoare peste 20 de zile. În alte cazuri, interdicția de comercializare se va aplica după o perioadă mai lungă în scopul de a oferi părților interesate afectate timpul necesar pentru a se dezvolta și a trece la produse alternative.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu