Reprezentanța Comisiei Europene în România a lansat luni o nouă platformă online dedicată combaterii dezinformării: trUE – Adevărul gol-goluț. Platforma își propune să vină în sprijinul publicului larg cu instrumente utile pentru identificarea știrilor false și a informațiilor distribuite în mediul online cu scopul de a dezinforma.

„65% dintre români declară că știrile sau informațiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democrație în general, conform Eurobarometrului Standard 98”, a detaliat necesitatea lansării unei asemenea platforme Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Platforma „trUE – Adevărul gol-goluț” reunește articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar și materiale didactice ce pot fi folosite în timpul orelor de curs.

„Verifică! Verifică încă o dată! Ești sigur că e adevărat? Abia acum poți distribui!” – este doar unul din sfaturile concrete din articolele care demistifică cele mai populare informații false. De asemenea, în platformă sunt disponibile și cele mai noi resurse puse la dispoziție de Comisia Europeană, precum orientări pentru profesori și modalități de încurajare a obiceiurilor „sănătoase” de utilizare a mediului online.

Materiale video realizate de influenceri precum Dezaburit sau Zaiafet sunt disponibile în noua platformă. Unul dintre materiale explică „Ce este și cum recunoști o știre falsă în 7 pași”.

Noua platformă încurajează și interacțiunea cu publicul larg. La adresa de email comm-rep-ro-true@ec.europa.eu, cei interesați se pot alătura inițiativei noastre sau ne pot semnala cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeană.

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu