Comisia Europeană a plătit joi peste 2 miliarde de euro cu titlu de prefinanțare legate de fondurile REPowerEU, în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR), dintre care aproape 300 de milioane de euro către România.

Sumele plătite sunt următoarele: 145,1 milioane euro Belgiei și 585,1 milioane euro Croației, sub formă de granturi și împrumuturi; 20,9 milioane euro Ciprului, 25,4 milioane euro Finlandei, 158,7 milioane euro Greciei, 551,2 milioane euro Italiei, 26,9 milioane EUR Letoniei, 288 de milioane euro României, sub formă de granturi și 340 de milioane euro Spaniei, sub formă de împrumuturi.

Aceste prefinanțări vor contribui la accelerarea punerii în aplicare a principalelor măsuri de investiții și de reformă prezentate în fiecare capitol privind REPowerEU. Se va accelera astfel realizarea obiectivelor planului REPowerEU de economisire a energiei, de producere de energie curată și de diversificare a aprovizionării cu energie, cu scopul de a face Europa independentă de combustibilii fosili rusești în urma invadării Ucrainei de către Rusia.

Plățile efectuate astăzi urmează aprobării de către Consiliu a planurilor revizuite ale acestor țări, care includ un capitol privind REPowerEU, și semnării acordurilor financiare.

Prefinanțarea, plătită în una sau două etape, reprezintă până la 20 % din fondurile suplimentare solicitate pentru finanțarea capitolului privind REPowerEU al fiecărei țări. În cazul în care prefinanțarea este plătită în două etape, a doua parte trebuie plătită în termen de 12 luni de la plata primei părți.

Mai multe informații cu privire la măsurile incluse în capitolele privind REPowerEU pentru România sunt disponibile aici.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu