Comisia Europeană a lansat vineri o cerere de propuneri în vederea folosirii sumei de 1 miliard de euro pentru sprijinirea instalării de infrastructuri de aprovizionare cu combustibili alternativi pentru transportul rutier, maritim, aerian și pe căi navigabile interioare de-a lungul rețelei transeuropene de transport (TEN-T).  Cererea de propuneri este inclusă în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei – Mecanismul destinat infrastructurii pentru combustibili alternativi (MICA).

Cheltuielile eligibile vizează:

  • Rețeaua rutieră: sprijin pentru stațiile de reîncărcare cu energie electrică de mare putere și de realimentare cu hidrogen, precum și pentru stațiile de reîncărcare în megawați pentru vehicule grele
  • Aeroporturi: sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică și cu hidrogen
  • Porturi: sprijin pentru aprovizionarea cu energie electrică și cu hidrogen și, pentru prima dată, pentru instalațiile de buncheraj cu amoniac și metanol.

Solicitanții își pot depune propunerile înainte de oricare dintre cele trei date-limită: 24 septembrie 2024, 11 iunie 2025 și 17 decembrie 2025.

Această a doua fază a MICA (2024-2025) va sprijini punctele de reîncărcare cu energie electrică și cu hidrogen de pe principalele coridoare și din principalele noduri de transport ale Uniunii Europene. Acest lucru corespunde obiectivelor noului Regulament privind infrastructura pentru combustibili alternativi (RICA) referitoare la punctele de reîncărcare accesibile publicului, precum și obiectivelor inițiativei ReFuelEU în domeniul aviației și ale inițiativei FuelEU în domeniul maritim.

„Cererea de propuneri pe care o lansăm astăzi pune la dispoziție încă 1 miliard de euro pentru instalarea de infrastructuri pentru combustibili alternativi pe șosele, inclusiv pentru transportul urban din orașe, în porturi și în aeroporturile din întreaga Uniune. Aceasta poate reprezenta o importantă acoperire a decalajelor în ceea ce privește investițiile masive necesare în scopul asigurării unei infrastructuri sustenabile și accesibile pentru vehiculele electrice și încurajez cu fermitate toate statele membre, în special pe cele din Europa de Est și de Sud, să o utilizeze”, a comentat Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu