Primul act legislativ european care vizează monitorizarea și reducerea în mod eficace a emisiilor de metan din sectorul energetic în Europa și în întreaga lume a fost adoptat luni și marchează o nouă etapă în implementarea Pactului verde european. Regulamentul obligă industria europeană a gazelor fosile, a petrolului și a cărbunelui să măsoare, să monitorizeze, să declare și să verifice în mod corespunzător emisiile sale de metan, în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare, și să ia măsuri pentru reducerea acestor emisii.

De asemenea, regulamentul interzice degazificarea și arderea la faclă în sectoarele petrolului și gazelor, cu excepția unor circumstanțe inevitabile, în special din motive de siguranță.

Întrucât Europa continuă să importe cea mai mare parte a energiei fosile pe care o consumă, acest regulament va aborda, de asemenea, emisiile de metan provenite din combustibilii fosili importați. Regulamentul va introduce în mod progresiv cerințe mai stricte pentru a asigura faptul că exportatorii aplică treptat aceleași obligații de monitorizare, de declarare și de verificare ca și operatorii din UE.

În plus, Comisia va institui un instrument de monitorizare a emițătorilor de metan la nivel mondial și un mecanism de alertă rapidă pentru evenimentele cu emisii ridicate, cu scopul de a face schimb de informații cu privire la amploarea, recurența și localizarea surselor cu emisii ridicate de metan din UE și din afara acesteia. Datorită acestui instrument, Comisia va putea solicita rapid informații cu privire la măsurile luate de țările în cauză pentru a combate aceste scăpări de emisii.

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu