Pe 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova se vor desfăşura alegeri parlamentare de o importanţă capitală, în funcţie de rezultatul acestora urmând să se decidă dacă statul de peste Prut îşi va continua parcursul pro-european sau se va întoarce în sfera de influenţă a Moscovei. În prezent, sondajele de opinie indică o situaţie foarte echilibrată între coaliţia de guvernare, pro-europeană, şi partidele de opoziţie, cu viziuni integraţioniste eurasiatice.

În acest context, pentru societatea civilă şi forţele politice pro-europene, mobilizarea electoratului din diaspora moldovenească din Europa şi, în special din România, este esenţială. Printre manifestările organizate în acest scop se numără şi seria de dezbateri publice „Votăm în România pentru Moldova!”, desfăşurate la iniţiativa campaniilor „EU votez Pro-Europa!” şi „Votul meu contează!”, cu sprijinul ligilor de studenţi basarabeni din România.

Cele mai recente manifestări din această serie au avut loc în zilele de 8 și 9 noiembrie 2014, atunci când ministrul justiției din Republica Moldova, Oleg Efrim, și deputatul George Mocanu, membru în Comisia interparlamentară comună pentru integrare europeană România-Republica Moldova, s-au întâlnit cu tinerii din Galați, Constanța și București pentru a discuta pe marginea unor subiecte de interes general precum: oportunităţile şi riscurile geopolitice pentru Republica Moldova, stadiul actual al integrării europene şi al relaţiilor cu România, proiectele concrete de dezvoltare economică şi socială aflate în derulare în statul vecin, sursele de finanțare pentru proiecte transfrontaliere în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului și consolidarea relațiilor dintre aceștia. Înregistrarea integrală a dezbaterii de la Bucureşti poate fi urmărită aici.

Pe 30 noiembrie, cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul României sunt așteptați la 11 secții de vot amplasate în 9 mari orașe, respectiv: București (2), Iași (2), Brașov, Cluj, Timișoara, Constanța, Galați, Bacău și Suceava.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu