“Analiștii au vorbit de mult timp despre sfârșitul unui sistem condus de americani și sosirea unui secol asiatic. Acest lucru se întâmplă acum în fața ochilor noștri … presiunea de a alege o tabără este în creștere.”

Este o declarație făcută de înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și securitate comună, Josep Borell, făcută luni în cadrul unei reuniuni a diplomaților germani.

Pe cale de consecință, într-un asemenea scenariu, întreaga arhitectură euroatlantică de securitate, apărare și valori devine nulă deoarece fără SUA / NATO nu va mai exista unitate europeană și ne vom reîntoarce (deja a început această evoluție) la un bipolarism european, un fel de Antantă împotriva Puterilor Centrale, bipolarism însoțit de creșterea expansionismului rusesc în Europa de Est.

Într-adevăr, China este o putere ce renaște și își dorește să devină primus inter pares. Geografia însă nu o ajută deloc: toți vecinii ei se tem de ea și vor face (dacă nu au făcut deja) alianțe țintite împotriva hegemoniei chineze (ex.: alianța Vietnam – SUA). În plus, problemele interne vor ține for mult ocupată China.

SUA va rămâne o putere globală, iar relația transatlantică trebuie fortificată. Nu fracturați Occidentul așa cum a fost fracturat imperiul roman! Am trăit deja consecințele unei asemenea împărțiri dramatice: politice, strategice, culturale. Abia acum am reușit să le ameliorăm parțial. Fără un Occident unit și puternic, vom dispărea!

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu