O avalanșă de disperare și consternare s-a abătut peste tot în publicațiile europene ca urmare a celor câteva declarații ale administrației Trump și ale apropiaților ei din ultimele zile privitoare al încheierea păcii în Ucraina și la dezangajarea Americii față de securitatea Europei. Nu mai mult, nu mai puțin, unii văd America cot la cot cu Rusia în distrugerea oricărei forme de unitate europeană și în aducerea la putere peste tot pe continent a extremei dreapta.

Fără îndoială, îngrijorarea este întemeiată. Trump și mare parte a acoliților săi sunt oameni fără scrupule, fără principii morale temeinice, cu dispreț față de democrație, libertate și dialog și cu o înțelegere aproximativă a relațiilor internaționale. Fie și doar din prostie, dacă nu și din reavoință, grupul de interese din jurul lui Trump și Trump însuși pot produce mari catastrofe pe scena internațională.

Pe de altă parte, nu este însă cazul pentru a cădea în disperare.

În primul rând, în jurul lui Trump există multă incompetență și incapacitate de a transforma intenția în politică și politica în acțiune concretă. Cine ar putea menționa vreo realizare cu adevărat importantă a primului mandat al lui Donald Trump? Nimeni, pentru că ele nu există. Iar motivul pentru care nu există este că Trump și apropiații lui nu au capacitatea reală de a face marele Leviathan birocratic federal american să funcționeze cum ar trebui.

De asemenea, pe lângă incompetența conducerii, vine și inerția propriu-zisă și rezistența sistemului instituțional american, cu atât mai mari cu cât Trump și aliații săi, printre care notabilul Musk, de la DOGE, vor să introducă schimbări radicale. O asemenea bulversare și luptă în interiorul birocrației americane nu are cum să livreze mari rezultate. Dacă mai adăugăm și faptul că aproape jumătate din populația SUA este montată puternic împotriva actualei conduceri de la Casa Albă, putem înțelege că lui Trump nu îi va fi simplu să își pună în aplicare ideile și, pe alocuri, fanteziile.

În al doilea rând, Trump nu este veșnic. Și cu atât mai puțin majoritatea de care se bucură în Senat și Camera Reprezentanților, unde alegerile din noiembrie 2026 ar putea aduce modificări semnificative în contextul în care politicile susținute de noul președinte american (introducerea tarifelor vamale, limitarea imigrației ș.a.) au un potențial inflaționist ridicat.

În consecință, avântul MAGA ar putea dispărea deja spre sfârșitul anului viitor, iar în 2028 un nou președinte american ar putea schimba la loc orientarea Statelor Unite, către o abordare oarecum mai tradițională, după un al doilea mandat al lui Trump în care în realitate să nu se fi întâmplat chiar mare lucru.

Europenii pot juca așadar cu destulă încredere și la trecerea timpului în fața unui adversar – căci Trump este un adversar al Europei – cu discurs bombastic, dar cu împliniri destul de puține în plan practic. Din păcate, pentru Ucraina, deja aflată în al treilea an al războiului său de respingere a agresiunii ruse, timpul nu este un aliat.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu