Islanda e pe cale să rupă orice demers de aderare la Uniunea Europeană după ce Bruxelles-ul se pregătește să impună sancțiuni ca urmare a neînțelegerii pe tema pescuitului, a anunțat Ministerul islandez de Externe, citat de AFP.

Tratativele de aderare, demarate în anul 2009, au fost stopate în luna ianuarie a anului acesta pentru a permite defășurarea campaniei electorale pentru alegerile legislative. Însă, alegerile au fost câștigate de o coaliție de centru-dreapta care susține rămânerea țării în afara UE, iar negocierile n-au mai fost reluate.

Guvernul de la Reykjavik a promis un referendum pe această temă, al cărui rezultat, probabil, ar fi o respingere a aderării, dar unii membri ai executivului susțin o renunțare la aderare fără consultarea populației.

Problema cea mai sensibilă a negocierilor privind aderarea este pescuitul. Ministerul islandez de Externe a comunicat joi că l-a convocat pe șeful misiunii UE la Reykjavik pentru a-i cere lămuriri cu privire la interdicția privind importurile de hering și macrou din Insulele Feroe.

Conform Uniunii Europene, Insulele Feroe practică pescuitul excesiv în Atlanticul de nord. Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe și UE, printr-un plan de gestionare pe termen lung și o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile.

Ignorând toate acestea, Insulele Feroe au decis, în mod unilateral, să părăsească aceast acord și au stabilit o cotă de peste 3 ori mai mare față de cea convenită anterior. La fel a procedat și Islanda căreia, probabil, i se vor impune aceleași sancțiuni europene.

Insulele Feroe și Islanda susțin că fenomenul de încălzire climatică a determinat migrarea macroului către nord, iar acestea consideră că respectivele cote sunt rezonabile.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu