Instrumente financiare sub „umbrela” fondurilor UE: Ce a însemnat JEREMIE / Propuneri cu tentă fresh pentru 2014-2020
Utilizarea capitalului de risc pentru investiții în domeniul cercetării-dezvoltării, pentru a stimula start-up-urile si spin-off-urile inovative, utilizarea „seed funds” pentru stimularea înfiintarii de noi afaceri prin punerea la dispoziție a resurselor necesare pentru cercetarea de piață si dezvoltarea produselor – sunt numai două variante prezentate ca „intenții ale României privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiară” posibile sub „umbrela” fondurilor UE în perioada 2014-2020.
În cadrul financiar 2007-2013 România a beneficiat de un singur instrument financiar sub „umbrela” programelor cu fonduri europene: JEREMIE, cu o finanțare alocată către Comisia Europeană de 100 milioane euro, cu rezultate care denotă un succes, deși, parțial, pâna la acest moment, al acestui gen de schema de finanțare.
Scurt istoric
Lansarea și implementarea schemelor de finanțare prin JEREMIE a fost un proces greoi și complicat, în Romania. Cadrul legislativ există oficial înca din 2008, moment din care, cele 100 de milioane de euro alocate de UE pentru acest instrument erau trecute oficial la categoria fonduri absorbite, deși ele erau practic neatinse. (vezi mai multe detalii aici )
Mult a durat până a fost lansată prima licitație pentru selectarea intermediarilor financiari, cauzele principale ținând de probleme din zona legislației de ajutoare de stat.
Ghinionul a făcut ca prima licitație să fie un eșec (vezi detalii aici), astfel că, în august 2010, aceasta a fost reluată.
Prin urmare, abia în 2011, cele trei bănci selectate au început acordarea de credite, practic – cu 3 ani întârziere.
Propuneri „fresh” pentru 2014-2020
La nivel european, există posibilități mult mai vaste si ingenioase pentru a beneficia de scheme de finanțare sub „umbrela” fondurilor structurale.
Într-un document prezentat de Ministerul Fondurilor Europene sunt sintetizate „Intențiile României privind utilizarea Instrumentelor de inginerie financiară în Acordul de Parteneriat 2014-2020”.
Vezi aici detalii din prezentare si link la documentul integral
fără comentarii
Fii primul care comentează