Viitorul Președinte al Comisiei Europene
Se apropie alegerile pentru președinția Comisiei Europene din mai 2014. Oare cine va fi viitorul președinte? Taberele politice marcante au început deja să vehiculeze mai multe nume. Campania se anunță una lungă. Alegerile germane contituie un factor important în balanța de forțe în UE, este limpede că ele vor influența întreaga desfășurare a următoarelor negocieri și repoziționări de forțe în politica europeană, mai ales că Germania rămâne singură în calitate de performer economic garantat al zonei euro, după minusculele performanțe din perioada socialistului François Hollande.
Candidaturile încep să prindă contur, cursa va fi foarte strânsă și cu implicații foarte ample. Aceste alegeri europarlamentare, spre deosebire de cele din trecut, vor duce, după părerile mai multor analiști politici de la Bruxelles, la schimbări majore în echilibrul consacrat alcătuit din marile familii politice care au ținut frâiele politicii Uniunii Europene.
Schimbările negative de atitudine la nivelul opiniei publice, din pricina crizei economice, vor determina semnificativ deznodământul alegerilor. Analiștii se așteaptă la surprize mai ales din pricina fenomenului accentuat de neîncredere în capacitatea de a guverna a actualei clase politice. Așadar, se așteaptă intrarea pe scena politică a unor partide mici, cu mesaj eurosceptic sau chiar anti-european, ce pot coagula o minoritate de blocaj la nivelul Parlamentului European, ceea ce ar face ca întreg procesul legislativ (ca și raporturile între Parlament, Consiliu și Comisie) să aibă de suferit.
Răspunsul partidelor tradiționale poate veni, iar acesta începe să se audă chiar în aceste momente, prin venirea cu niște propuneri credibile pentru funcția cheie – Președinte al Comisiei Europene.
fără comentarii
Fii primul care comentează