Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și-a exprimat, duminică, mulțumirea față de faptul că Vladimir Putin se folosește de influența țării sale în Siria pentru „a găsi o soluție”, transmite agenția franceză de presă (AFP).

„Siria a fost întotdeauna marele aliat al Rusiei, încă din vremea fostei Uniuni Sovietice. În aceste circumstanțe, Rusia are o influență enormă. Nu pot decât să îmi exprim mulțumirea față de faptul că Putin își folosește această influență pentru a găsi o soluție, ceea ce nu se întâmpla înainte”, a declarat Barroso pentru reprezentantele presei franceze – Europe 1, Le Monde și iTele.

„Europa a privilegiat întotdeauna o soluționare politică pentru acest conflict”, a subliniat Barroso la o zi după încheierea unui acord între Rusia și SUA cu privire la distrugerea arsenalului de arme chimice din Siria. „Comisia se gândește că ar trebui să exploatăm, sub presiune, calea politică și diplomatică.”

„Faptul că a existat o amenințare, mai ales din partea americanilor, dar și a francezilor, a fost un element esențial pentru ca Siria să accepte distrugerea armelor sale chimice”, a apreciat Barroso, cu aluzie la amenințările cu operațiuni militare din partea Washingtonului și Parisului.

„Să fim serioși, nu Europa este divizată, ci țările”, a întărit Barroso, dând ca exemplu parlamentul britanic care a votat împotriva unei acțiuni militare în Siria, cu toate că aceasta era considerată necesară de guvernul condus de David Cameron.

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu