Uniunea Europeană a hotărât, începând de astăzi, să deschidă un nou capitol al negocierilor de aderare cu Turcia, după 3 ani de stagnare, a comunicat președinția lituaniană a Consiliului UE. Decizia a fost adoptată de Consiliul Afaceri Generale al UE reunit la Luxamburg, în urma unei recomandări a Comisiei Europene. Relansarea noului episod de negocieri va avea loc la 5 noiembrie, informează agenția franceză de presă, AFP.

Decizia formală a reluării negocierilor a fost luată încă din luna iunie, însă a fost amânată datorită presiunii Germaniei din cauza reprimării de către autoritățile turce a valului de proteste civile din Piața Taksim, Istanbul.

Conform raportului de monitorizare, prezentat săptămâna trecută, Comisia Europeană a denunțat utilizarea excesivă a forței de către poliția turcă, însă a lăudat „pașii importanți” ai Turciei în ceea ce privește democrația.

Pe lista de așteptare a candidaților încă din 1999, Turcia nu a putut, până în prezent, să avanseze în tratative și se lovește de scepticismul Franței și Germaniei în ceea ce privește intrarea unei țări musulmane în spațiul UE, dar și de lipsa unei rezolvări a problemei Ciprului, care este ocupat, în partea sa de nord, de trupe turce, încă din 1974.

Negocierea prevede 35 de capitole ce trebuie dezbătute – 13 au fost deschise, iar unul singur a fost închis temporar.

UE condiționează o deblocare suplimentară a negocierilor de recunoașterea de către Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de țări membre ale Uniunii Europene.

 

Tags: , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu