Turcia și UE au reluat negocierile de aderare, la trei ani și jumătate după ultima lor întâlnire, și la cinci luni după represiunea Turciei cu privire la protestele din Istanbul. Discuțiile au fost reluate la Bruxelles marți (5 noiembrie), cu deschiderea unui „capitol” privind politica regională.

Negociatorul Turciei, Egemen Bağış, a remarcat: „M-am simțit bine când am dechis un nou capitol astăzi.” Dar el a adăugat: „Avem o zicală în Turcia: <<cu o singură floare nu se face primavară>> și acesta este doar începutul”.

Comisarul UE pentru Extindere, Štefan Füle, a declarat: „Avem nevoie de mai mult angajament, nu mai puțin.” El a menționat că încă trei capitole – privind achizițiile publice, concurența și politica socială – ar putea urma să fie deschise în curând. Dar, în ciuda stării de spirit optimist, negocierile de aderare împiedică dreptul de veto.

Din cele 35 de capitole din normativele Uniunii Europene, sau „acquis-ului comunitar”, Cipru, care rămâne prins într-un conflict de 40 de ani cu Turcia, blochează, în mod unilateral, deschiderea a șase capitole.

Pe fondul criticilor UE asupra represiunii violente din Turcia privind manifestanțiile din Istanbul, în mai, și îngrijorarea  privind lipsa libertății presei din Turcia, Comisia este în discuții cu statele membre pentru ca Cipru să ridice blocada asupra capitolelor 22 și 23, care se referă la valorile UE, chiar dacă nu există nici un progres ONU .

„Sper că vom fi capabili să găsim un consens Consiliului pe această temă”.În ceea ce privește relațiile mai largi , cele două părți au indicat că sunt, de asemenea, aproape de deschiderea negocierilor privind liberalizarea vizelor UE .

Între timp, Egemen Bağış a menționat că cetățenii Turciei sunt deranjați de politica externă a SUA în Egipt, Siria și UE .

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu