Vicepreședintele Comisiei Europene, Viviane Reding, responsabilă pentru justiție și drepturi fundamentale, a salutat întâlnirea „pozitivă și constructivă” avută luni cu ministru american al justiției, Eric Holder, dedicată cazului interceptării comunicațiilor în Europa de către serviciile de informații americane, informează AFP.

„Ne-am angajat să avansăm rapid în negocierile privind un acord de protecție a datelor care să fie semnificativ și coerent”, a susținut Viviane Reding, la sfârșitul acestei întrevederi, la Washington.

Oficialul european a vorbit despre un „ semnal puternic pentru restabilirea încrederii” între cele două continente , care a fost „afectată”, în ultimele luni, de divulgările cu privire la interceptarea comunicațiilor cetățenilor europeni de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA).

Reding a mai indicat că este „pentru prima dată” când ministrul american al justiției a recunoscut că au existat „probleme” în Europa pe acest subiect care au deteriorat relațiile dintre Washington și câțiva dintre aliații săi europeni. Aceasta a declarat că  Holder „a promis o soluție satisfăcătoare foarte rapidă” referitor la protecția datelor personale ale cetățenilor americani și europeni. Însă „această bunăvoință trebuie urmată de acțiuni concrete și rapide”, a subliniat ea.

Tratativele pe tema protecției datelor ar trebui să se încheie în primăvara anului 2014.

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu