Vicepreședintele Comisiei Europene și comisarul pentru justiție, Viviane Reding, crede că o campanie pentru ca Uniunea Europeană să devină „Statele Unite ale Europei” va fi „cea mai bună armă împotriva euroscepticilor”, scrie The Telegraph.

„Trebuie  să creăm Statele Unite ale Europei, cu Comisia în calitate de guvern, alături de două camere – Parlamentul European și un Senat al statelor membre”, a spus ea.

Potrivit The Telegraph, viziunea comisarului european, împărtășită în numeroase instituții europene, ar transforma UE într-un superstat, alocând în același timp guvernelor și parlamentelor naționale un rol politic minor, echivalent cu cel jucat de consiliile locale în Marea Britanie.

Conform acestui plan, Comisia ar avea supremație peste guverne, iar europarlamentarii ar trece peste suveranitatea parlamentarilor din Camera Comunelor.

Liderii, naționali, reuniți în cadrul Consiliului European, vor rămâne cu un rol consultativ, de „a doua cameră”, ca cel al Camerei Lorzilor.

Nigel Farage, liderul Partidului Independenței Regatului Unite (UKIP), a declarat că, prin aceste declarații, Viviane Reding a dezvăluit adevărata alegere pe care alegătorii britanici trebuie să o facă la secțiile de votare.

„Pentru cei care dețin puterea la Bruxelles, aceasta singură alegere pe care o oferă, nu o reformă, ci doar ‘Statele Unite ale Europei’. La 22 mai, britanicii trebuie să se întrebe dacă doresc acest lucru și să voteze în consecință”, a declarat el. „Sunt sigur că oamenii vor spune ‘nu’ acestui fanatism centralist”, a adăugat liderul UKIP.

Comentariile comisarului Reding, scrie publicația britanică, ilustrează prăpastia tot mai mare între o Europă care dorește o „uniune tot mai strânsă” și o Mare Britanie care exercită presiuni pentru a reduce puterile UE.

„Presupunem plecarea Marii Britanii din UE, așa că nici măcar nu ne obosim să ne gândim la sensibilitățile britanicilor în acest moment”, a declarat un oficial, citat de sursa amintită.

Cu toate acestea, preocupările sporesc la Bruxelles, în condițiile în care ostilitatea a atins niveluri fără precedent în întreaga Europă continentală, iar partidele ostile UE conduc în sondaje în Franța, Olanda și Grecia.

În acest context, oficialii de rang înalt din UE, cum ar fi Viviane Reding, doresc ca alegerile europene din luna mai să treacă dincolo de dezbaterile legate de austeritatea din zona euro, îmbrățișând o viziune grandioasă asupra Europei.

„Această dezbatere se deplasează în faza decisivă acum. În patru luni, cetățenii din întreaga Europă vor putea alege în ce Europă doresc să trăiască”, a declarat ea.

„Există o miză importantă. Rezultatul acestor alegeri va contura Europa pentru anii ce vor veni. Din acest motiv, votul la aceste alegeri este crucial. Aceasta va fi cea mai bună armă a noastră împotriva euroscepticilor: să explicăm cetățenilor că votul lor contează cu adevărat”, a precizat comisarul.

Vorbind la Atena, președintele CE, Jose Manuel Barroso, a indicat că UE va utiliza centenarul Primului Război Mondial pentru a avertiza că euroscepticismul, extrema-dreaptă și partidele anti-europene populiste ar putea aduce războiul înapoi în Europa.

„Nicio altă construcție politică de până în prezent nu s-a dovedit o modalitate mai bună de organizare a vieții pentru a reduce barbaria din această lume”, a declarat el.

„Este deosebit de important să se reamintească acest lucru, în condițiile în care comemorăm în acest an începutul Primului Război Mondial. Nu trebuie să considerăm niciodată că pacea, democrația sau libertatea sunt asigurate. De asemenea, este deosebit de important să reamintim acest lucru, în condițiile în care în luna mai popoarele Europei vor fi chemate să participe la alegerile europene”, a adăugat Barroso.

Pe de altă parte, încercările lui Barroso și Reding de a ridica miza la alegerile europene nu au fost bine primite de către toate guverne, remarcă The Telegraph. „Hiperbola federalistă despre Statele Unite nu ajută majoritatea țărilor care doresc o UE reformată, care funcționează mai bine”, a comentat un diplomat european.

 

 

Sursa: The Telegraph

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu