Comisia Europeană a cerut Statelor Unite să ridice regimul vizelor pentru cetăţenii din 5 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi România, notează Euractiv.

Un Regulament european care a intrat în vigoare la data de 20 ianuarie 2014, cere statelor UE să i-a atitudine în privinţa vizelor, în special în cazurile în care ţările terţe îi supun pe catăţenii UE „unui tratament diferenţiat” .

Conform regulamentului european consultat de HotNews, UE  îşi asumă obiectivul comun de a obţine din partea statelor terţe un regim de reciprocitate egal faţă de toate cele 28 de ţări membre UE.

Astfel, dacă SUA nu rezolvă situaţia privind regimul de acces al cetăţenilor tuturor statelor UE pe teritorul american, UE ar putea introduce vize pentru diplomaţii americani, a avertizat Comisia, potrivit publicaţiei citate.

Cele 5 state ale UE asupra cărora SUA aplică un regim strict de vize privind accesul pe teritorul american sunt România, Bulgaria, Polonia, Cipru şi Croaţia.Acestea trebuie să notifice  Comisiei Europene, până pe 9 februarie, situaţia curentă a regimului de acces al cetăţenilor lor pe teritoriul SUA.
Dacă până în martie 2014,  SUA nu le rezolvă situaţia, ţările afectate pot cere Comisiei Europene luarea unor măsuri de suspendare a vizelor pentru diferite categorii de cetăţeni americani, la intrarea pe teritoriul Uniunii Europene.  La cel mult 6 luni de la publicarea regulamentului, Comisia Europeană poate să decidă intrarea în funcţiune a suspendării regimului de vize.

Diplomaţii au declarat că vor continua negocierile bilaterale, afirmând că nu şi-au pus mare speranţă în efortul comun al UE, notează publicaţia.

 

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu