Uniunea Europeană a decis amânarea pe termen nelimitat a negocierilor cu Elveţia, privind colaborarea în programe educaţionale şi de cercetare, reunite sub planul Horizon 2020, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro, dar şi programul Erasmus+, cu o valoare de 14,7 miliarde de euro. Ambele programe vizau perioada 2014-2020.

Decizia vine ca o primă consecinţă concretă a rezultatelor referendumului organizat săptămâna trecută în Elveţia, prin care statul a hotărât reintroducerea cotelor pentru imigranţi, notează adevarul.ro.

Elveţia a anunţat că nu va mai semna un pact cu UE privind piaţa muncii cu Croaţia la 1 iulie. Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat că votul prin care elveţienii au reintrodus cotele pentru imigranţii din UE încalcă acordul pe care ţara l-a semnat cu Bruxelles-ul, iar asta va avea „consecinţe serioase” asupra relaţiilor dintre bogatul stat din Alpi şi cele 28 de ţări comunitare care îl înconjoară.

Libera circulaţie a forţei de muncă este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene, iar cei 400.000 de elveţieni care trăiesc în Uniunea Europeană (inclusiv unii cu dublă cetăţenie), cât şi cei un million de cetăţeni europeni de pe teritoriul Elveţiei, pot fi afectaţi.

În plus, UE a suspendat negocierile cu Elveţia privind exporturile de electricitate ca urmare a rezultatelor referendumului.

 

 

 

Tags: , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu