România a obţinut cele mai puţine fonduri europene
România a obţinut cele mai reduse fonduri europene pe cap de locuitor în cadrul politicii de coeziune UE pentru perioada 2014-2020, iar sumele destinate educaţiei sunt prea mici, potrivit unui raport al Erste Bank.
În urma unei analize efectuate asupra a şase ţări, respectiv România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia şi Croaţia s-a constatat faptul că acestora li s-au alocat fonduri europene pentru perioada 2014-2020, care ajung la 167,1 miliarde euro.
România poate accesa finanţare de 22,9 miliarde euro, spre deosebire de Polonia care reuşeşte să obţină cel mai mult, respectiv 77,6 miliarde euro. Deasemenea, în funcţie de fondurile europene disponibile pe cap de locuitor în perioada 2014-2020, România se clasează la final cu 164 euro pe an, noteză wall-street.
În plus, aceasta figurează în raportul Erste Bank cu cele mai reduse fonduri europene alocate pentru sectorul educaţiei, cercetării şi dezvoltării, adică sub 8% din finanţarea totală disponibilă pentru perioada 2014-2020.
Analiştii Erste Bank sunt de părere că educaţia şi sănătatea sunt domenii esenţiale care ar trebui să beneficieze de mai multe fonduri, ţinând cont de finanţarea scăzută în aceste sectoare.
Ţara noastră a înregistrat cea mai scăzută rată de utilizare a fondurilor europene în perioada 2007-2013, când a avut la dispoziţie 19,2 miliarde euro prin politica de coeziune.
fără comentarii
Fii primul care comentează