Ambasatorul Rusiei la București, Oleg Malginov, a acordat un interviu ziarului Gândul, în care a explicat poziția diplomației ruse cu privire la Transnistria, Republica Moldova, România și actuala putere din Ucraina.

Cu privire la Transnistria, Oleg Malginov, a declarat: „Dacă politica autorităților va fi îndreptată înspre discriminare, înspre suprimarea aspirațiilor legitime ale rușilor de a-și proteja limba, cultura, nu știu care va fi situația. Dar Federația Rusă nu va stimula niciodată asemenea evenimente. Pentru că nu suntem interesați să avem conflicte la graniță. Este costisitor. Implică probleme diplomatice și politice cu alte țări. Vrem ca autoritățile acestor țări, din Kiev și Chișinău, să-și asume responsabilitatea față de aceste populații. Și să fie înțelepte. Pentru a fi înțelept înseamnă a fi deschis și a găsi o soluție normală la problemele delicate ale relațiilor interetnice. Sperăm că aceste autorități, din Kiev și Moldova, nu vor repeta situația.”

Despre Acordul de asociere al Moldovei la UE, oficialul a comunicat: „Acesta este defavorabil legăturilor economice dintre Federația Rusă și țările din parteneriatul estic. Va fi. Pentru că acordul care este propus și care va fi semnat, iar mai apoi ratificat, înseamnă că vor fi consecințe economice asupra acestor relații. Nu este niciun dubiu. După semnarea acordului, lucrurile nu vor mai putea merge ca până acum pentru că parteneriatul estic ar încălca anumite obligații în CSI și în cadrul relațiilor economice dintre Rusia și statul respectiv. Anumite facilități care sunt acordate de Rusia nu vor mai fi acordate.”

Ambasadorul a făcut referire și la relația cu România: „Nu anulăm nimic. Suntem gata să continuăm. Dacă există o dorință din partea autorităților române să continuăm, o putem face fără ezitări și o vom face. Dar, după cum am indicat anterior, să construiești ceva este dificil. Este o muncă dificilă să depășești anumite stereotipuri. Să găsești un numitor comun, astfel încât să mergem înainte, să punem chestiunile dificile puțin deoparte și să revenim la ele mai târziu.”

 

Sursa: gandul.info

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu