Dacă până de curând, poziţia Front Populaire Ivoirien (Frontului Popular Ivorian, FPI) în privinţa alegerilor din 2015 era acoperită de un văl de mister, lucrurile încep să prindă contur încetul cu încetul.

Boicotarea alegerilor din 2011, pierderea fondurilor publice şi întreaga politică adoptată din acel moment de partidul fostului preşedinte Laurent Gbagbo ridică în continuare semne de întrebare în ceea ce priveşte participarea sa la jocul politic. Mai mult decât atât, Frontul Popular Ivorian se confruntă cu o sciziune internă, în special pe fondul susţinerii lui Gbagbo, care a fost trimis în anul 2011 la Curtea Penală Internaţională de la Haga cu acuzaţii de crime împotriva umanităţii.

În ciuda tuturor acestor aspecte, există o serie de evenimente care ne îndeamnă să luăm în considerare o posibilă participare a Frontului în cursa electorală. Începând cu luna august a anului trecut, autorităţile ivoriene au eliberat aproximativ 100 de susţinători ai FPI din închisoare, inclusiv pe preşedintele partidului, Pascal Affi N’ Guessan. În plus, în februarie 2014, a fost organizată, în Abidjan, prima convenţie de amploare autorizată în urma întâmplărilor din 2011, iar personalităţile-cheie ale partidului(printre care şi Affi N’ Guessan) au dat startul unei campanii de mobilizare a susţinătorilor din rândul populaţiei. Mai mult decât atât, Affi N’ Guessan însuşi a declarat pe 8 martie, într-o întrunire în Daloa, un oraş din vestul Coastei de Fildeş, că partidul intenţionează să revină la putere.

Situaţia este încă una neclară, iar principala problemă cu care se confruntă în acest moment Frontul Popular Ivorian este gestionarea adecvată a situaţiei interne. Numai prin depăşirea diviziunilor interne şi prin consens se poate spera la o revenire credibilă a partidului, într-un context politic aflat într-un echilibru încă fragil.

 

Tags: , , ,

 

1 comentariu

 1. mirkotdm spune:

  cote d’ivoire…o tara de dimensiunea romaniei mari.322.000kmp.si care rezida doar pe un singur bussines -cafea si cacao.de unde baietzii la putere stiu sa fure gros-sub masca liberalizarii pretzurilor.

  cum granitzele in africa,in mare majoritate,sint trasate arbitrar,grupurile etnice sint transfrontaliere.asa ca in nordul CI(cote d’ivoire) sint si triburi care se extind majoritar in HAUTE VOLTA(actuala burkina-fasso).

  practic,ce a facut gbagbo,presedintele si inspiratorul acestui partid,initial „miscare”?(?ce asemanare cu romania,nu??)a introdus conceptul de „ivoirite”,care se vrea a fi politic si legat de „etre citoyen”-cetatzenie-dar,de fapt,reflecta lupta tribala intre nordul si sudul tarii-asa este cind ai 64 de etnii!!!

  adidjanul,capitala economica,un megalopolis african cu peste 6 milioane de locuitori,este locul unde prezidentele si-a cautat sprijinul.a coagulat -in formal-unele natzii,iar expresia politica de export a fost acest FPI,menit sa dea o fatza cit de cit onorabila unui dictator tribal.practic,acolo nu conteaza ideologia-ce qui,le marxisme,le gauchisme???-dar le-a facilitat accesul in „internationala socialista”-evacuatzi fara regret in 2011.

  daca intre generalul massu,eroul algeriei si de gaulle existau deosebiri fundamentale de ideologie(dialogul intre cei doi,de gaulle spunind”toujours imbecile,mon general??-si massu replicind”et vous,toujours gaulliste??”-acest dialog e teribil…mai ales ca venea dupa mai 68 si plecarea lui de gaulle in germania,de groaza studentzimii revoltate)-ei bine,in africa neagra asa ceva este la fel de derizoriu-totul cade in tribalism si ,evidemment,coruptzie.asa sint cam toate acolo-cine a vazut locurile,stie ca asa e-ca idee,parelniciile-vorba lui radulescu-motru-sint foarte importante-de asta,hainele de firma ce se produc pentru africa au etichete mult mai mari decit in europa,ca sa se vada bine ca sint ce sint.

  astfel,ideea ca FPI ar fi marxisti sau stingisti este hilara.sint reprezentantzii unei grupari tribale-care miine s-ar destrama daca ar fi ceva de cistigat.pe care gbadgbo,presedintele,a propulsat-o in sistem”revolutzie culturala”,ca in china maoista,apelind la federatzia zisa astudentzilor si elevilor.adica vagabonzi platitzi-cu putzin-sa bata opozitzia.nivelul academic ,in CI,este …hazos.se rezolva orice examen cu ceva dat-egal,de la anvelope pentru”mon camion”-apelativ general pentru masini,in africa de vest,nuci de mestecat-un pic halucinogene-pozele oficiale ale guvernului vadeau adesea dilatari suspecte ale pupilelor-dar..este obicei alimentar,nu?ca si in nordul a-stanului,the”green”.

  dar si opozitzia sau factziunile din partidul de guvernamint-desi lupta contra lui huphuet-boigny,ex-presedintele pus de francezi-zis si „parintele patriei”gbagbo nu e mai prejos,in autoritarismul lui.actualmente,desi depus in cercetarea tribunalului penal de la haga,pentru ‘crime contra umanitatzii”-asta e asa ceva ciudat in zona aceea.cum adica,sa nu omori prizonierii si sa nu le iei femeile si vitele???-dar,chiar in abidjan,”studentzii” i-au scurtat de un cap pe destui-bataia pina la moarte in „agoras” era ceva curent,spectacol public-asa ca messieur laurent poate ca va plati.

  practic,pe linga fortzele ONU-echipate cu armament usor-singura fortza capabila sa puna ordine in zona este frantza,prin a sa „operatzie licorne”,inceputa in 1978,avind ca baza regimentul-apoi batalionul-43bIMA-care cumuleaza traditziile extraordinare de lupta ale infanteriei coloniale franceze,dar si ale legiunii straine.in 2011,avind „le feu vert” politic,marsuinii iau cu asalt palatul prezidentzial,rezolvind astfel o guvernare maladiva,plina de tradari si murdarie politica.presedintele este arestat si trimis la curtea penala internatzionala de la haga.

  intre franta si CI exista un tratat de aparare din 1961-este garantzia ca lucrurile nu vor derapa ca si in congo sau ruanda.egal cine va veni,si cel mai probabil va veni tot un politician de joasa miza-exista o expresie,”terroriste de deux balles”-definind niste incapabili .in stare doar sa bata,jefuiasca si sa violeze civili.deci.

Lasă un comentariu