Uniunea Europeană a respins, în această vară, cererea Elveției de a renegocia un tratat bilateral care se referea la libera circulație. Refuzul a venit după ce votanții elvețieni au ales să închidă granițele țării lor pentru muncitorii croați.

Ca răspuns, Elveția va întrerupe programul Erasmus, afectând astfel studenții europeni, iar întelegerea care presupunea interconectarea pieței de electricitate.

Uniunea Europeană este foarte fermă cu privire la sancțiunile aplicate Elveției, chiar și după șapte luni de la referendumul imigrației din februarie.

Confederația a trimis o scrisoare oficială Serviciului European de Acțiune Externă, pe 7 iulie, prin care explica faptul că noul articol constituțional, adoptat după votarea din 9 februarie era incompatibil cu acordul dintre Uniunea Europeană și Elveția în ceea ce privește libera circulație a persoanelor și cerea o renegociere a tratatului.

Ca răspuns, după ce s-a consultat cu statele membre ale Uniunii, Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, a replicat președintelui elvețian Didier Burkhalter că „Uniunea Europeană nu poate răspunde pozitiv cererii sale”.

Sursa: EurActiv.com

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu