România a informat Comisia Europeană (CE) că înfiinţarea Comitetului de Monitorizare POC 2014-2020 este în curs de implementare, prima reuniune a acestuia fiind programată până la sfârşitul lunii februarie, ceea ce exclude lansarea oricărei măsuri finanţate prin acest program operaţional.

Cu toate că Programul Operaţional Competitivitate 2020 a fost aprobat de către CE în urmă cu aproape două luni, România nu a lansat încă nicio măsură finanţată prin intermediul acestui program.

„În conformitate cu prevederile art 47 din Regulamentul 1303/2013, în termen de trei luni de la adoptarea unui program, statul membru trebuie să stabilească un Comitet de Monitorizare. Comisia a fost informată că înființarea Comitetului de Monitorizare pentru POC 2014-2020 este în curs de realizare, sub coordonarea autorității de management din Ministerul Fondurilor Europene. Prima reuniune a comitetului este planificată până la sfârșitul lunii februarie”, se arată în răspunsul transmis de către comisarul european, Corina Creţu, la solicitarea EuroPunkt, privind cauzele acestei întârzieri.

În plus, precizează comisarul european, „pentru a reduce riscul unor întârzieri, autoritatea de management a fost sfătuită să lucreze în paralel, atât pentru înfiinţarea Comitetului, cât şi pentru pregătirea cererilor de proiecte, astfel încât programul să poată fi lansat după ce sunt îndeplinite toate cerințele administrative”.

Prin urmare, din răspunsul comisarului european se poate deduce că este puţin probabil ca măsurile finanţate prin POC 2014-2020 să fie lansate până la sfârşitul lunii februarie, înainte de reuniunea Comitetului de Monitorizare.

Pentru perioada 2014 – 2020, Romania ar putea să primească fonduri europene în valoare de aproximativ 43 miliarde de euro, din care peste 22 miliarde de euro sunt alocate pentru politica de coeziune. Până în prezent, nu a lansat nicio măsură de finanţare şi a obţinut aprobarea doar pentru trei din cele opt programe operaţionale transmise spre avizarea CE.

 

Tags: , , , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu