Reforma Justiţiei din Republica Moldova rămâne principala reformă restantă cu care se confruntă clasa politică de la Chişinău. Politicienii trebuie să înţeleagă că, pentru a se dezvolta, Republica Moldova are nevoie de investiţii străine care necesită un climat politic previzibil în stare să ofere stabilitate mediului de afaceri.
Experţii IDIS Viitorul au prezentat studiul „Indicele de Integrare Europeană a ţărilor Parteneriatul Estic în 2014”, organizat cu sprijinul financiar al Forumului Societăţii Civile al Parteneriatului Estic, care reflectă progresul realizat de cele şase ţări (Republica Moldova, Georgia, Ucraina, Azerbaijan, Armenia şi Belarus) privind procesul de integrare europeană. Studiul relevă faptul că Republica Moldova a rămas reformatorul de top al regiunii apropiindu-se cel mai mult de standardele UE. În acelaşi timp, Chişinăul continuă să rămână în urma Ucrainei în ceea ce priveşte dialogul politic, comerţul şi integrarea europeană. Sectorul serviciilor din Republica Moldova a înregistrat de asemenea un scor foarte scăzut.

Călătorii fără vize în UE

Wicher Slagter, şeful secţiei Politică şi Economie al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, a precizat că Republica Moldova, potrivit studiului, a avut cea mai bună socializare cu UE, devenind prima ţară parteneră din Est care şi-a asigurat călătorii fără viză în spaţiul european. În opinia sa, Republica Moldova a întors o pagină în istoria sa prin aceaste realizări care demonstrează că există voinţă de schimbare la Chişinău. Slagter a prezentat principalele probleme cu care Republica Moldova se confruntă din perspectiva relaţiei sale cu Uniunea Europeană.

Criza sectorului bancar

Criza din sectorul bancar reprezintă o prima problemă acută care nu mai are nevoie de nici un fel de demonstraţie în viziunea oficialului european. Netransparenţa sistemului bancar, slaba guvernare, precum şi slaba supraveghere în acest sector sunt principalele cauze ale acestei crize. Slagter a subliniat că societăţii civile îi revine rolul de a monitoriza felul în care politicienii de la Chişinău vor rezolva această problema. Acesta a făcut apel la reprezentanţii societăţii civile să se implice în acest proces „deoarece felul în care Republica Moldova soluţionează criza bancară este o dovadă că este gata să se schimbe”.

Corupţia şi investiţiile străine

Lupta împotriva corupţiei rămâne o reformă restantă a guvernanţilor care afectează întreaga societate, inclusiv parcursul european al ţării. „Nu trebuie să mai convingem pe nimeni de necesitatea acestei lupte care are efecte negative asupra întregii societăţi”, a menţionat Slagter.    Îmbunătăţirea climatului investiţional este o altă restanţă care întârzie dezvoltarea societăţii. În viziunea oficialului, politicienii au datoria de a crea un climat investiţional previzibil deoarece mediul din Republica Moldova este favorabil investiţiilor străine. Armonizarea Republicii Moldova la legislaţia UE este parte a problemei investiţiilor străine. Armonizarea nu se poate realiza prin copy-paste. Pentru acest lucru este nevoie de o adaptare a cadrului legal ţinându-se seama de contextele şi specificul Republicii Moldova.

Soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean

Penultima reformă se referă la voinţa politică de a atrage toată societatea într-un proiect politic coerent şi bine articulat. „Este nevoie de o politică inclusivă pentru a consolida best online casino ţara. Toate minorităţile trebuie să simtă că Republica Moldova este acasă”. a explicat Slagter. Ultima problemă se referă la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Politicienii de la Chişinău trebuie să găsească o cale prin care să demonstreze locuitorilor din regiunea transnistreană că Acordul de Liber Schimb este spre beneficiul lor. Efortul politic ar fi bine să se canalizeze spre această direcţie de acţiune politică. „Republica Moldova a făcut progrese importante, dar mai sunt multe lucruri de realizat. Societatea civilă va avea un rol important în monitorizarea progresului privind implementarea Acordului de Asociere. Mai rămân multe de făcut pentru a continua procesul de reformă”, a subliniat Slagter.

Republica Moldova trebuie să iasă din zona de confort

Leonid Litra, expert asociat IDIS Viitorul, a precizat că Republica Moldova trebuie să continue procesul său de integrare europeană, implementând reforme în mod transparent prin consultare directă cu societatea civilă. Acesta a subliniat că nu este atât de îmbucurător faptul că Republica Moldova conduce clasamentul ţărilor din Parteneriatul Estic, deoarece ea se rezumă strict la comparaţia cu aceste state. Această comparaţie diminuează efortul de integrare europeană. „Republica Moldova este în al patrulea an consecutiv pe primul loc în topul ţărilor PE, dar nu la o mare distanţă de Georgia şi Ucraina. În acest an, Georgia a înregistrat cel mai mare progres per ansamblu, apropiindu-se de Moldova. Imaginati-vă că toate aceste state ar fi elevi care încearcă să-şi facă temele, dar nu întotdeauna reuşesc. Aproape toţi au nota 6 doar unul are nota 7 şi este fericit. Republica Moldova are nevoie de altă raportare pentru a ieşi din zona sa de confort”, a mai menţionat expertul asociat IDIS Viitorul.    Indicele de Integrare Europeană pentru ţarile din Parteneriatul Estic reflectă progresul realizat de cele şase ţări privind procesul de integrare europeană. Indicele stabileşte un standard de evaluare a democraţiei, oferind o imagine de ansamblu asupra voinţei şi gradului de integrare europeană a ţărilor.

Promisiuni la Bruxelles

Premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, le-a promis oficialilor din cadrul conducerii UE că guvernul de la Chişinău va persevera în lupta împotriva corupţiei, reformarea sistemului judiciar şi stabilizarea sistemului financiar-bancar. Gaburici a declarat că aceste domenii constituie priorităţi emblematice pentru programul său de guvernare, în cadrul primei reuniuni a Consiliului de Asociere RM-UE petrecute ieri la Bruxelles.   „Reuniunea deschide un nou capitol în dialogul instituţional între Republica Moldova şi UE. Vom continua să conlucrăm cu instituţiile europene şi statele membre ale UE pentru a îndeplini obiectivele Acordului de Asociere, care vor aduce beneficii cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Gaburici în faţa Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi a Comisarului European pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn. Agenda întrunirii a vizat evaluarea progreselor înregistrate în procesul de punere în aplicare a Acordului de Asociere şi desemnarea sarcinilor pentru perioada următoare.

 

Articol aparut si pe site-ul Adevarul.md

 

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu