Cipru a anunțat luni, 6 aprilie, că revine la normalitatea financiară, renunțând la restricțiile asupra circulației capitalului, la doi ani după ce acestea fuseseră impuse pentru a evita colapsul bancar, potrivit EurActiv.

Restricțiile fuseseră impuse ca măsuri de precauție în urma Acordului de împrumut, semnat în 2013, între Cipru, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. Împrumutul se ridica la valoarea de 10 miliarde de euro și era menit să evite intrarea Ciprului în incapacitate de plată.

Totodată, acordul prevedea restructurarea celei mai mari bănci cipriote, Bank of Cyprus și lichidarea celei de-a doua mari instituții bancare din țară, Laiki Bank, la care guvernul cipriot avea o participare de 84%. Astfel, Cipru a devenit primul stat UE care a preluat o parte din depozitele bancare și a restricționat tranzacțiile financiare, devenind astfel singurul membru al zonei euro care impunea restricții atât de aspre.

Restricțiile constau în limitarea dreptului cetățenilor ciprioți de a transfera nu mai mult de 20,000 € în afara granițelor țării, pe fiecare lună, și totodată limitarea sumei pe călătorie, la 10,000 €.

Odată cu ridicarea acestor restricții, liderii de afaceri din Cipru au apreciat măsura ca fiind de o „importanță majoră” pentru libera circulație a capitalurilor, iar grupurile de afaceri au declarat că această mișcare a adus „normalitate în sistemul bancar și a ajutat la atragerea investițiilor din străinătate”.

„Ridicarea restricțiilor confirmă revenirea încrederii în sistemul bancar național, îmbunătățirea semnificativă a mediului de afaceri și marchează în mod esențial revenirea economiei la condiții normale”, a declarat Nikos Christdoulides, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot.

Acum, odată cu ridicarea tuturor controalelor de capital, atât întreprinderile cât și persoanele fizice vor putea să trasfere bani în străinătate fără nicio restricție, potrivit EurActiv.

 

Tags: , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu