La doi ani după ce Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru o piață unică a telecomunicațiilor, Parlamentul și Consiliul au ajuns în sfârșit la un acord comun. Această înțelegere prevede înlăturarea tarifelor pentru roaming începând cu iunie 2017. Astfel, indiferent de locul în care se află, utilizatorii de telefonie mobilă vor avea același plan tarifar ca și acasă, fără costuri suplimentare.

După negocierile dintre cele trei instituții, s-au adoptat o serie de norme puternice de neutralitate a internetului, care să protejeze dreptul fiecărui cetățean european de a avea acces la internet, fără discriminare.

Aceste măsuri vor fi completate de o revizuire ambițioasă a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor, în 2016. Reforma va include o coordonare mai eficientă între statele Uniunii și crearea condițiilor necesare pentru ca rețelele și serviciile digitale să se dezvolte.

De mai bine de un deceniu, Comisia Europeană a încercat reducerea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene. Acestea au scăzut cu peste 80% față de  2007. Începând din 2016, roaming-ul va fi și mai ieftin: operatorii de telefonie mobilă vor putea percepe doar o mică sumă suplimentară pentru taxarea serviciului de roaming: până la 0,05 € pe minut, 0,02 € pentru fiecare SMS trimis, și 0.05 € pe MB de date.

În urma acestui acord, toate aceste tarife de roaming vor dispărea, începând cu 15 iunie 2017. Consumatorii vor plăti același preț pentru apeluri, mesaje și internet, oriunde călătoresc în UE.

Următoarea etapă în realizarea pieței unice digitale, va fi aprobarea în mod oficial, de către Parlamentul European și Consiliului, a textului negociat astăzi. Acesta urmează să fie tradus în toate limbile Uniunii Europene, apoi va fi publicat în Jurnalul Oficial și va intra oficial în vigoare.

Sursa: Comisia Europeană

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu