Liderii zonei euro au ajuns la o înțelegere privind un nou acord financiar pentru salvarea Greciei, după tratative îndelungate.

UPDATE Juncker: „În cadrul acestui compromis, nu există câștigători și nici perdanți. Este vorba despre un acord tipic european.”

UPDATE Jeroen Dijsselbloem, șeful  grupului miniștrilor de finanțe din zona euro, a declarat că acordul prevede un fond de 50 de miliarde € destinat Greciei.

UPDATE Alexis Tsipras a spus, de asemenea, că a avut „crendința și speranța că… posibilitatea unui Grexit este de domeniul trecutului”.

„Am evitat planul de ștrangulare financiară și de prăbușire a sistemului bancar.”

UPDATE „Nu va fi un Grexit”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referindu-se la teama unei eventuale ieșiri a Greciei din zona euro.

UPDATE „Drumul va fi lung și, judecând după negocierile din această noapte, dificil”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

UPDATE Președintele Franței, Francois Hollande, a declarat că acordul a făcut posibil ca Europa „să-și păstreze integritatea și solidaritatea”

„De asemenea, am arătat că Europa este capabilă să rezolve o criză care a amenințat zona euro de mai mulți ani”, a adăugat acesta.

UPDATE Se așteaptă ca Grecia să vină cu propunerile de reforme, cerute de zona euro, până miercuri.

UPDATE – Donald Tusk a declarat că acordul a fost adoptat unanim. Acesta a scris pe Twitter că programul de ajutor „este gata să plece” spre Grecia, „cu reforme serioase și suport financiar

UPDATE – Discuțiile dintre liderii zone euro au durat peste 16 ore.

UPDATE – Purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Nikos Christodoulides, a scris pe Twitter: „Se pare că avem un acord.”

 

 

Sursa: BBC

 

Tags: , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu