În primele şapte luni ale anului 2015, în Uniunea Europeană au intrat pe cale maritimă cel puţin 224.000 de imigranţi, cu 5.000 mai mult decât în decursul întregului an 2014, care deţinea până acum recordul absolut.

Datele au fost furnizate joi de Agenţia pentru Refugiaţi a ONU. Într-un e-mail transmis AFP de către purtătorul de cuvânt al agenţiei, William Spindler, se precizează că „ceea ce se petrece la porţile Europei este o criză a refugiaţilor.”

Spindler a mai precizat că principalele ţări de intrare a imigranţilor în Uniunea Europeană sunt Grecia, cu 124.000 persoane înregistrate până la sfârşitul lunii iulie, şi Italia, cu 98.000. Oficialul ONU a atras atenţia că ruta maritimă de intrare în Uniunea Europeană este una extrem de periculoasă, imigranţii fiind supuşi abuzurilor traficanţilor de persoane şi riscurilor de naufragiu. De la începutul anului, 2.100 de persoane care intenţionau să traverseze Mediterana s-au înecat ori au fost declarate dispărute.

Între cele 2.100 de persoane nu se numără şi cele aproximativ 200 de persoane dispărute miercuri, în apropierea coastelor Libiei, în cel mai recent dintr-o lungă serie de naufragii înregistrate în acest an.

Numărul mare de imigranţi se explică mai ales prin fuga civililor din zone de conflict prelungit. Astfel, cei mai mulţi imigranţi care au traversat Mediterana în 2015 provin din Siria (38%), Eritrea (12%), Afganistan (11%), Nigeria (5%) şi Somalia (4%). Potrivit lui Spindler, statele europene nu au reuşit deocamdată să se coordoneze şi să găsească un răspuns eficient acestui aflux considerabil de persoane refugiate din calea războiului şi a persecuţiilor.

 

 

Tags: , , , , , ,

 

fără comentarii

Fii primul care comentează

Lasă un comentariu